Οι νέοι θέλουν Ευρώπη και Δημοκρατία αλλά με... άλλα κόμματα

Η πλειοψηφία των νέων σε Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα δεν τείνει προς λαϊκιστικές πολιτικές και απόψεις, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά ποσοστά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αυτό καταδεικνύει έρευνα της εταιρείας YouGov για λογαριασμό του Ιδρύματος του ομίλου TUI.

- Το 71% των 6.080 ερωτηθέντων νέων ηλικίας 16 έως 26 ετών δεν επιθυμούν να αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ –το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ανήλθε σε 61% (-10%). Η αύξηση του ποσοστού αυτού σχετίζεται σε κάθε περίπτωση με την επενέργεια του Brexit

- Σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης: μόλις ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) εμπιστεύονται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ακόμη λιγότερη εμπιστοσύνη δηλώνουν ότι έχουν σε συνδικάτα, εκκλησίες και στα ΜΜΕ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η δυσπιστία τους απέναντι στα πολιτικά κόμματα.

- Μόλις το 17% συνολικά πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτήν την κατηγορία κατέγραψε η Ελλάδα, με το 66% των νέων της χώρας να απαντά ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί τόσο άσχημα, ώστε απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Ακολουθεί η Ιταλία με ποσοστό 51%.

- Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 6% θα προτιμούσε κάποιο άλλο σύστημα διακυβέρνησης. Η τάση να υιοθετούν λαϊκιστικές απόψεις είναι χαμηλότερη στη Γερμανία (7%), με την Πολωνία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 23%.

- Σημαντικότερο καθήκον της ΕΕ είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως απάντησε το 44% των ερωτηθέντων.

- Το 64% εξ αυτών επιθυμούν να λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις ειδικοί αντί των εκλεγμένων πολιτικών.

- Το 82% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενημερώνεται για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις μέσω διαδικτύου, ενώ μόλις το 30% προτιμά έντυπες εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης