Ξεκινά κόντρα για να μην εφαρμοστούν πολλά από τα μέτρα του μνημονίου - 3. Κάποια είναι εμφανώς και αντισυνταγματικά

Ο κ. Σαμαράς πέρασε από την Βουλή τα μέτρα, αυτό όμως είναι η... μισή δουλειά. Η άλλη μισή είναι να εφαρμοστούν. Και οι δυσκολίες είναι δυο:

1. Η αντισυνταγματικότητα πολλών από αυτά. Ήδη υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ για πολλά από τα μέτρα ενώ και η Κομισιόν έχει συμφωνήσει σε αυτό. Κυρίως πρόκειται για τις περικοπές μισθών και συντάξεων, ιδιαίτερα αυτές που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

2. Η εφαρμογή των μέτρων. Για πολλά από αυτά δεν θα είναι καθόλου εύκολο να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση ζητά λίστες με ονόματα εντός 10 ημερών! Δεν θα τις έχει. Ήδη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αναστολή της λειτουργίας των Γραφείων Προσωπικού στους δήμους, προκειμένου να μην αποσταλούν καταστάσεις και στοιχεία που αφορούν τη σύνθεση του προσωπικού.

Στόχος να μην επιτευχθεί η υπαγωγή σε διαθεσιμότητα-μετάθεση ή απόλυση υπαλλήλων, από φέτος και μέχρι το 2016. Αρκετοί δήμαρχοι επίσης ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα στείλουν λίστες, ούτε θα απολύσουν υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκρουστεί μαζί τους με διώξεις για παράβαση καθήκοντος κ.λπ.

Σημειωτέον ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ σχεδιάζει, με παρεμβάσεις των συλλόγων της σε όλους τους δήμους, οργανώνει τη μη αποστολή οποιουδήποτε στοιχείου στο υπουργείο. Στόχο που συμμερίζονται και οι δήμαρχοι, όπως διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

(Πάντως κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ειπώθηκε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη έχει καταρτίσει καταλόγους των εργαζομένων στο Δημόσιο).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης