Ξεκίνησε η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς

Ακης, δικη, μιζες,

Ξεκίνησε σήμερα (22 Απριλίου 2013) στον Άρειο Πάγο η δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Άκη Τσοχατζοπουλου και 18 συγκατηγορουμένων του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα εξοπλυστικά .

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα που θα αναγνωστεί στη δικαστική αίθουσα αναφέρεται, για το σύνολο των κατηγορουμένων, ότι διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998

Κατά την αποβίβασή του από την κλούβα της Αστυνομίας, ο πρώην υπουργός αποδοκιμάστηκε αλλά και χειροκροτήθηκε από συγκεντρωμένους στο σημείο. 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, εκτός από τον πρώην υπουργό, η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Β. Σταμάτη, Παναγιώτης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών και «δεξί χέρι» του 'Ακη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα, ο εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Οράτιος Μελάς, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης. Επίσης, στο εδώλιο θα καθίσουν οι Σπυρίδων Χατζηνικολάου, Γιώργος Κωνσταντάτος, Φωτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς.  

Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων, από τον πρόεδρο Χρήστο Κατσιάνη, απουσίαζαν η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην υπεράκτια εταιρεία Morelia, Οράτιος Μελάς, ο εμπλεκόμενος στην υπεράκτια Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης και ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Στο δικαστήριο παρόντες είναι οι: Άκης Τσοχατζόπουλος, Βίκυ Σταμάτη, Νίκος Ζήγρας, Παναγιώτης Σταμάτης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Αστέριος Οικονομίδης, Γιώργος Σαχπατζίδης, Γιάννης Σμπώκος, Ταλίτα Τσεκούρα,  Παντελής Ζαχαριάδης, Σπυρίδων Χατζηνικολάου, Γιώργος Κωνσταντάτος και Φώτης Αρβανίτης.

Ο πρόεδρος εκφώνησε και τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορητηρίου που είναι 18, ενώ στη δίκη παρίστανται, ως πολιτική αγωγή, συνήγοροι του Δημοσίου.

Στο δικαστήριο παράσταση πολιτικής αγωγής κατέθεσε και το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικώντας ως αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη ένα εκατομμύριο ευρώ από κάθε κατηγορούμενο, συνολικά δηλαδή 19 εκατ. ευρώ, ενώ επιφυλάσσεται περαιτέρω νομικές διεκδικήσεις. 

Σε μία τελευταία κίνησή του πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Άκης Τσοχατζόπουλος απέστειλε δέκα εξώδικες επιστολές στα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου που εγκρίθηκαν οι αγορές για τα υποβρύχια και τα TORM1, με τις οποίες καλεί, σε προσωπικό τόνο, τους παραλήπτες να προσέλθουν να καταθέσουν στη δίκη.

Πέραν των δυο πρωθυπουργών, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος , απέστειλε εξώδικα στους Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Λαλιώτη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Γιώργο Ρωμαίο και στους τότε τρεις πρώην αρχηγούς ΓΕΕΘΑ .

Ο πρόεδρος Χρ. Κατσιάνης εκφώνησε τα ονόματα των Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Βάσως Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλου, Αλ. Παπαδόπουλου, Γ. Ρωμαίου, Αθ. Τζογάνη, Μαν. Παραγιουδάκη και Ν. Κρυονερίτη, ως προτεινόμενους μάρτυρες από τον βασικό κατηγορούμενο, πρώην υπουργό.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης