Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε να καταλάβουμε τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης

Έμμεση προειδοποίηση προς τις ελληνικές αρχές να αποφύγουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, υλοποιώντας όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις, απηύθυνε λίγες ώρες πριν φθάσει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε από το Άμστερνταμ ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, όμως το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελάφρυνση του χρέους δε θα βοηθήσει τον προϋπολογισμό αλλά παρόλα αυτά είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας. 

Οι δηλώσεις δεν έρχονται καθόλου τυχαία, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup σε λίγες ώρες θα βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euroworking group, για συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έλεγε σε συνεργάτες του, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση “ δεν έχουμε ιδέα τι θέλουν να κάνουν, δεν έχουμε εντολή για διαπραγμάτευση με τους Έλληνες, πάμε γιατί πρέπει να πάμε και να τους ακούσουμε”. 

Ανέφερε επίσης στους ίδιους συνεργάτες ότι “στο Eurogroup δεν υπάρχει συναίνεση για αυτόματη παράταση, εκτός αν οι Έλληνες συμφωνήσουν σε συζητήσεις για το πρόγραμμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο” και κατέληξε λέγοντας “τίποτα δεν είναι αυτονόητο”. 

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες διευρύνεται η ανησυχία για το ξήλωμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες συρρικνώνουν εξαιρετικά τα διαθέσιμα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών παρά την πιθανή επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014. 

Ως εκ τούτου, Βίζερ και Ντάισελμπλουμ αναμένεται να εξηγήσουν στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις διαθέσεις των εταίρων στην ευρωζώνη. 

Οι δε πληροφορίες που φτάνουν στις Βρυξέλλες σε σχέση με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μ.Σούλτς αναφέρουν ότι “δεν υπήρξε πραγματική σύγκλιση απόψεων, ή συναντίληψη για το ελληνικό πρόβλημα και η ελληνική πλευρά δεν είναι γενικώς έτοιμη”.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης