Νικολόπουλος: Έχει ξεχασθεί το σκάνδαλο της Bayer;

 Tην ώρα που συνεχίζονται σε Ελλάδα και ΗΠΑ οι έρευνες για το σκάνδαλο Novartis, ένα άλλο σκάνδαλο που αφορά μεγάλη πολυεθνική του χώρου των φαρμάκων, την Bayer, φαίνεται ότι έχει ξεχαστεί στα συρτάρια της Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για μια υπόθεση της οποίας η διερεύνηση άρχισε το 2012 με ένα πόρισμα του ΣΔΟΕ για αθέμιτες πρακτικές και δωροδοκία σε 800 γιατρούς στην Ελλάδα και κατέληξε σε διώξεις 4 στελεχών κι ενός υπαλλήλου της Bayer από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Οι διώξεις έγιναν τον Ιούνιο του 2015, αλλά έκτοτε η υπόθεση βάλτωσε και δεν υπήρξε καμιά νεότερη εξέλιξη.

Η εξήγηση που δίνεται από κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει να κάνει με το γεγονός ότι τέτοιες υποθέσεις που χρειάζονται τη δικαστική αρωγή από το εξωτερικό κρατάνε καιρό.

Παρ' όλα αυτά, επειδή υπάρχει το ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων, η υπόθεση επείγει και δεν μπορεί η οποιαδήποτε γραφειοκρατική διαδικασία να στέκεται εμπόδιο στη διαλεύκανσή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά εκείνη την περίοδο, υπήρξε αρχικά μια καταγγελία στην Εισαγγελία της Κολονίας από πρώην στέλεχος της εταιρείας στην Ελλάδα, που αφορούσε δωροδοκίες γιατρών του ΕΣΥ και ιδιωτών γιατρών προκειμένου να συνταγογραφούν προϊόντα της εταιρείας.

Παράλληλα, ανώνυμες καταγγελίες που έγιναν στην Ελλάδα αφορούσαν και τις αποζημιώσεις συγκεκριμένων φαρμάκων της εταιρείας τα οποία είχαν μπει με ιδιαίτερα υψηλή τιμή στη σχετική λίστα του ΕΟΦ.

Η χρονική περίοδος που αφορούσαν οι καταγγελίες αυτές ήταν το 2005-2008 και το ύψος της δωροδοκίας ανερχόταν στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η έρευνα για το συγκεκριμένο σκάνδαλο έχει κι άλλες πτυχές και ενδεχομένως να επεκτείνεται και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνο των καταγγελιών.

Η έρευνα που είχε κάνει το ΣΔΟΕ εκείνη την περίοδο επιβεβαίωσε τις καταγγελίες, καθώς αποδείχθηκε ότι η ταρίφα της δωροδοκίας ξεκινούσε από τα 1.000 κι έφτανε στα 20.000 ευρώ, ανάλογα τον γιατρό.

Στη συνέχεια, οι διώξεις που ασκήθηκαν από την εισαγγελία ήταν σε βαθμό κακουργήματος και αφορούσαν τα εγκλήματα της ενεργητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας κατ' εξακολούθηση σε ενεργητική δωροδοκία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

Ανατρέχοντας κανείς στα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης (2012-2013) και πριν αρχίσει το ντόμινο των ευρημάτων του ΣΔΟΕ (έφοδος στα γραφεία της εταιρείας, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στελεχών κ.λπ.), διαπιστώνει ότι ο CEO της Bayer στην Ελλάδα δήλωνε τότε πως η διαφάνεια οφείλει να είναι μια από τις προϋποθέσεις προκειμένου να ωριμάσει το έδαφος για επενδύσεις στον χώρο του φαρμάκου. Λίγο καιρό αργότερα ξέσπασε το σκάνδαλο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχει αξιοποιηθεί αρκούντως το πόρισμα του ΣΔΟΕ;
  2. Πόσες και σε βάρος ποιών ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και με ποιες κατηγορίες;
  3. Σε ποια φάση βρίσκεται η ποινική διαδικασία;
  4. Υπάρχει, όντως, κίνδυνος παραγραφής κι αν ναι, τι προτίθεσθε να κάνετε για να εξουδετερωθεί αυτό το ενδεχόμενο;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης