Νικολόπουλος:Έστω και την ύστατη ώρα πάρτε πίσω την σκανδαλώδη ¨ασυλία¨ των τραπεζιτών!

Η επιμονή του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, απέδωσε καρπούς και συζητείται αύριο Παρασκευή στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, που αφορά σκανδαλώδη τροπολογία, η οποία παρέχει «ασυλία» σε τραπεζίτες και δημοσίους υπαλλήλους.

Η απαλλαγή των ευθυνών τους σχετίζεται με ρυθμίσεις που κάνουν σε δάνεια, εφαρμόζοντας διατάξεις εξωδικαστικών συμβιβασμών.

Ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει και αναρωτιέται:
«Πρόκειται για ένα σπάνιο νομοθετικό τερατούργημα. Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται λόγος για προστασία από «αυθαίρετες διώξεις». Και αναρωτιέται όποιος ακόμη πιστεύει ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία: είναι δυνατόν ο νομοθέτης να αναγνωρίζει, σε επίσημο κείμενο που κατατίθεται στη Βουλή, ότι στη χώρα μας ασκούνται αυθαίρετες διώξεις, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, να απονευρώνεται η λειτουργία των εισαγγελέων, που είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης;»

Ακολούθως ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής τονίζει:
«Η πιο καλόπιστη ερμηνεία είναι ότι ο νομοθέτης ανησυχεί για τον κίνδυνο να μη γνωρίζει επαρκώς ένας εισαγγελέας τις ιδιαιτερότητες της ρύθμισης τραπεζικών δανείων ή οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Τέτοιος κίνδυνος, όμως, στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει: οι εισαγγελείς και οι δικαστές κρίνουν καθημερινά θέματα που απαιτούν ειδικές γνώσεις και έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν τη συνδρομή ειδικών για να διαμορφώσουν ορθή αντίληψη των γεγονότων, στη βάση των οποίων θα κρίνουν και θα αποφασίσουν».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής θ’ απαντήσει από το βήμα της Βουλής στα εξής ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου:

«1ον Κύριε Υπουργέ θα επιμείνετε έως τέλους και παρά τις αντιδράσεις, θα νομοθετήσετε να μπουν υπό κηδεμονία οι εισαγγελείς και μάλιστα με το επίσημο πρόσχημα ότι πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυθαίρετων διώξεων, που, από όσο γνωρίζουμε, ασκούνται μόνο σε αυταρχικά/δικτατορικά καθεστώτα και όχι σε δημοκρατίες.
2ον Έχουμε σε αυτή τη χώρα εισαγγελείς που αυθαιρετούν και πρέπει να παρεμβαίνει στο έργο τους η Βουλή (ωραίος σεβασμός στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών...), για να αναθέτει σε εξωδικαστικούς παράγοντες/ειδήμονες την ευθύνη να αποφασίζουν πότε υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αδικήματος;»

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης