ΝΔ -ΠΑΣΟΚ σκέφτονται την απλή αναλογική για να απομονώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσουν να συγκυβερνούν

Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα επιβίωσε (και) αλλάζοντας με προκλητικό τρόπο τα εκλογικά συστήματα. Στόχος να περιορίζεται κάθε φορά η επερχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης. Ο Κ. Μητσοτάκης με 47% πήρε 150 έδρες και δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση (στη συνέχεια έπεσε).

Τώρα το πολιτικό σύστημα μηχανεύεται την εφαρμογή της απλής αναλογικής! Με αυτόν τον τρόπο, είναι αδύνατον να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώνεται οριστικά όποιο ποσοστό και να πάρει, ακόμα και αν είναι το πρώτο κόμμα. Δηλαδή οι ίδιοι φθαρμένοι πολιτικοί θα αλλάξουν και πάλι το εκλογικό σύστημα ώστε να εξυπηρετηθούν. Μόνο που αυτή τη φορά τους εξυπηρετεί η απλή αναλογική που οι ίδιοι επί χρόνια απέρριπταν μετά βδελυγμίας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η απλή αναλογική μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές αν ψηφιστεί πάνω από 200  βουλευτές. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα. Και αυτοί οι 200 ήδη υπάρχουν:Όλα τα κόμματα θα είναι υπέρ ακόμα (θέλει δεν θέλει) και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε τώρα με την απλή αναλογική τι θα έπαιρναν τα κόμματα (σε παρένθεση). ΝΔ 129 (95), ΣΥΡΙΖΑ 71 (86), ΠΑΣΟΚ 33 (39), ΑΝ. ΕΛ. 20 (24), ΑΥΓΗ 18 (22), ΔΗΜΑΡ 17 (20), ΚΚΕ 12 (14). Αν μάλιστα δεν υπήρχε ο περιορισμός του 3%, τα μικρότερα κόμματα που δεν μπήκαν στην Βουλή θα εξέλεγαν από 1 έως 5 βουλευτές!

Το πολιτικά "παλιό" θα επιβιώσει και πάλι με την απλή αναλογική (βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως απειλή), αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει μια έκρηξη νέων πολιτικών σχημάτων που θα δουν την ευκαιρία εισόδου στην Βουλή. Και τότε να πληγεί.

Το νεο εκλογικό σύστημα θα συνοδευτεί και από αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών, αύξηση των μονοεδρικών, πιθανόν και ολική αλλαγή της εκλογής των βουλευτών. Μια σκέψη είναι το γερμανικό μοντέλο (μια λίστα - πολλές μονοεδρικές).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης