Δεν είναι καλοί οι οιωνοί για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -σήμερα κι αύριο- στην Ελλάδα, καθώς με τη συνέντευξή του στον διευθυντή της «Καθημερινής», η οποία μεταδόθηκε χθες το βράδυ από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επανέλαβε την αμφισβήτησή του στη Συνθήκη της Λωζάνης, επί της οποίας στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της συνύπαρξης των δύο χωρών, ενώ επέμεινε και στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, τον Ιούλιο του 2016, στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα είναι μία ευκαιρία να γίνουν «τολμηρά βήματα προς τα εμπρός» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έκρυψε τις αναθεωρητικές βλέψεις της χώρας του, καθώς -όπως δήλωσε-
«η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μία επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση... Όταν μιλάω για επικαιροποίηση των συνθηκών, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Από το Α ως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με ορισμένα θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε».
Ο κ. Τσίπρας στη δική του συνέντευξη κατέστησε σαφές ότι οι σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας θα πρέπει πάντα να οικοδομούνται στη βάση αμοιβαίου σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη να αναζωογονηθούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Διερευνητικές Επαφές, σημειώνοντας: «Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η τόνωση της διμερούς συνεργασίας στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και στην οικονομία, με έμφαση στα ενεργειακά, στις μεταφορές και στον τουρισμό. Κι έφερε ως παραδείγματα τον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου TAP-TANAP, τη σχεδιαζόμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης και το ενδεχόμενο σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης.
Ένα από τα θέματα που αναμένεται να θέσει ο κ. Ερντογάν είναι κι αυτό των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, καθώς όπως υποστήριξε: «Ο Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε την έκδοση σε 15-20 ημέρες των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Ακόμη βρίσκονται στην Ελλάδα».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι η κυβέρνηση πάντοτε σέβεται τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αν και ξεκαθάρισε ότι «πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε την συνεργασία μας σε ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνης».
Ο πρωθυπουργός, τέλος, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας -παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει»-, επισημαίνοντας όμως ότι και η Άγκυρα θα πρέπει να «βρει το δρόμο της» προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Και κατέληξε: «Οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη».
Αντιδράσεις κομμάτων
Η συνέντευξη Ερντογάν προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι των οποίων κατήγγειλαν τον αναθεωρητισμό του Τούρκου προέδρου, ευχόμενοι παράλληλα «η κυβέρνηση που τον προσκάλεσε να ξέρει τι κάνει».
Αργά το βράδυ η ΕΛΑΣ συνέλαβε 57 φοιτητές από την Κύπρο, που σπουδάζουν στην Ελλάδα, και διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
Ο φοιτητές, που πρόσκεινται στη φοιτητική παράταξη ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας, στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ ζήτησαν από τους φοιτητές να αποχωρήσουν, αλλά μετά την άρνησή τους, τους συνέλαβαν και τους προσήγαγαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου μετά τη διαδικασία της αναγνώρισης αφέθηκαν ελεύθεροι.