Μαζική επίθεση της πολιτικής κατά του κεφαλαίου μέσα από έναν... σταλινικό κρατισμό

O Nεοφιλελευθερισμός πέθανε! Ζήτω ο κρατικός καπιταλισμός. Τα τελευταία χρόνια είχαμε το κεφάλαιο να κινείται με τεράστια ελευθερία και τα κράτη απλά να παρακολουθούν. Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ για συνεχές κέρδος και η δημιουργία ανύπαρκτων επενδυτικών προίόντων που κατέκλεβαν τους μικρομεσαίους υπέρ των ολίγων έφεραν την κρίση του 2008. Ο Νεοφιλελευθερισμός φράκαρε. Και τότε ήρθε ένας απίστευτος σταλινικού τύπου κρατισμός.

Οι πολιτικοί ως κυβερνώντες πια αλλάζουν μονομερώς τους κανόνες μη διστάζοντας να δημεύουν καταθέσεις, να ανοίγουν λογαριασμούς, να επιβάλλουν εξοντωτικά πρόστιμα, να αγνοούν νόμους και Συντάγματα. Οι πολιτικοί κυνηγούν το κεφάλαιο. Και αυτό παρατηρείται σε κάθε χώρα.

Ένα παράδειγμα η Γαλλία. Στα 36 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι καταθέσεις των Γάλλων σε «σκοτεινούς» λογαριασμούς του εξωτερικού, όπως αποκάλυψε στη σύνοδο των G20 στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών κ. Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της στενότερης διεθνικής συνεργασίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η ενίσχυση όσον αφορά τα κριτήρια διαφάνειας είναι αναγκαία, προκειμένου, «να αποφύγουμε», όπως είπε, «τη σύσταση εταιρειών-φαντασμάτων» σε φορολογικούς παραδείσους.

«Σήμερα βρίσκεται στα σκαριά ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο συναίνεσης», είπε ο κ. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας την κοινή πρωτοβουλία που ανέλαβαν πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία) στην οποία προσχώρησε και η Πολωνία, στο πλαίσιο της ανεπίσημης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Δουβλίνο στα μέσα Απριλίου για τη «δημιουργία κοινής πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν στο εξωτερικό πολίτες μας».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης