Η ύφεση γίνεται χειρότερη και κανείς πολιτικός δεν ασχολείται.

Ελλάδα ύφεση

Ελληνικός παραλογισμός. Οι Έλληνες πολιτικοί που διαχειρίζονται το μνημόνιο κάνουν ακριβώς μόνον αυτό: Υλοποιούν τις εντολές των Ευρωπαίων σε σχέση με τα δανεικά. Δεν κάνουν τίποτε απολύτως όμως για την ανάπτυξη. Έτσι η ύφεση είναι πια σε ελεύθερη πτώση. Το τρίτο τρίμηνο του 2011, η ύφεση κατά 7,5% του ΑΕΠ.Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 22,2%. Η ανεργία έφτασε το 21%. Και υπάρχουν και χειρότερα. Όλοι οι δείκτες επιβαρύνονται στο ξεκίνημα του 2012, αυτό φαίνεται και δια γυμνού οφθαλμού.

Η κυρίαρχη αιτία που η ύφεση γίνεται διαρκώς χειρότερη, είναι η απροθυμία του πολιτικού συστήματος να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα απλοποιούσαν τις διαδικασίες και θα έδιναν τάχιστα πράσινο φως σε όσους είναι έτοιμοι να ανοίξουν νέες δουλειές. 

Το πολιτικό σύστημα έχει μεταθέσει για τα μέσα του 2013 την ανάπτυξη (υποτίθεται ότι τότε θα είναι ορατά τα πρώτα δείγματα). Μάλιστα για να τα καταφέρουν τον Ιούνιο θα πάρουν μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ που θα είναι μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις, κλείσιμο φορέων του δημοσίου κ.α. Μέτρα δηλαδή που θα μεγαλώσουν την ύφεση. Ωστόσο η ανάπτυξη δεν πρόκειται να ξεκινήσει καν αφού οι πολιτικοί είναι εντελώς ανίκανοι να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. 

Σημειωτέον ότι το μνημόνιο έχει ειδική αναφορά στην ανάπτυξη αλλά τα 12 υπουργεία που εμπλέκονται σττην λήψη αναγκαίων μέτρων είναι σε μόνιμη σύγχιση και αδιαφορία. 

Σε περίπτωση που μετά τις εκλογές τα νεα σκληρά μέτρα και η αυξανόμενη ύφεση δεν αντιμετωπιστούν με ταχύτατη ανάπτυξη, θα ανάψει το φυτίλι της λαϊκής εξέγερσης που θα εκφραστεί με διάφορους τρόπους. Οι εκλογές είναι το τελευταίο οχυρό για το πολιτικό σύστημα πριν σαρωθεί από τις εκατοντάδες των χιλιάδων πολιτών που έχουν "στριμωχτεί" σε αδιέξοδα που δεν μπορούν να αντέξουν.

Στο μεταξύ ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει», διατηρώντας την κατώτατη αξιολόγηση C της κλίμακας που χρησιμοποιεί.

Όπως αναφέρε, θεωρεί πως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής ομολόγων ύψους 177 δισ. ευρώ. Ο οίκος, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι περιμένει τις επόμενες εβδομάδες αντίστοιχες προσφορές για τα ομόλογα σε ξένο δίκαιο, καθώς και για τους κατόχους χρέους κρατικών εταιριών με εγγύηση δημοσίου.

Η Moody's επισημαίνει ότι το 85,8% των κατόχων ομολόγων χρέους που υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο έχουν συμφωνήσει στην ανταλλαγή, με τη μεγαλύτερη πλειονότητα των μετόχων που έχουν απομείνει, να ακολουθούν μετά από την ενεργοποίηση των CACs.

Οι όροι της ανταλλαγής περιλαμβάνουν ζημιά για τους επενδυτές τουλάχιστον 70% στην καθαρή παρούσα αξία του υπάρχοντος χρέους. Σύμφωνα με τους προσδιορισμούς της Moody's, αυτή η ανταλλαγή είναι «υποχρεωτική» και για αυτό αποτελεί χρεοκοπία.

Η Moody's είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε C από Ca στις 2 Μαρτίου μετά την ανακοίνωση των προτάσεων για την ανταλλαγή των ομολόγων.

Τέλος και ο οίκος Fitch προχώρησε χθες σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας σε «περιορισμένη χρεοκοπία» (restricted default) από «C», έπειτα από τη σημερινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης και αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι η ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προχωρήσει.

Η υποβάθμιση σε καθεστώς RD αντανακλά τα όσα είχε δηλώσει παλαιότερα η Fitch ότι η ανταλλαγή ομολόγων είναι «χρεοκοπία», σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου για την αναγκαστική ανταλλαγή χρέους και ακολουθεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε «C» από «CCC» στις 22 Φεβρουαρίου. Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση παραμένει αμετάβλητη σε «C».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης