Η συγκυβέρνηση Σαμαρά έχασε την ενίσχυση των καταστροφών της Χίου

Άχρηστοι ακόμα και στις καταστροφές οι Έλληνες πολιτικοί. Ενώ η Κομισιόν, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, έχει χρηματοδοτήσει, ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές σε νησιά, όταν της το ζήτησαν οι κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών μελών, για την περίπτωση της Χίου, ουδέποτε δέχθηκε αίτημα χρηματοδότησης από την ελληνική κυβέρνηση!

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για τα διαρθρωτικά ταμεία, Γιοχάνες Χαν στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Με βάση τον Κανονισμό 2012/2020, δίνεται η δυνατότητα εξαιρετικά ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε νησιά όπως της Ελλάδας αλλά και σε υπερπόντια νησιά, όπως η Ρεουνιόν, η Μαρτινίκα, η Μαδέρα, κλπ, με μόνο όρο, η καταστροφή να έχει «σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής». Κάτι τέτοιο συνέβει στην Χίο, ωστόσο η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης ήταν η 27η Οκτωβρίου.

Η Επιτροπή δεν έχει έλαβε αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Αίτηση δεν μπορεί να γίνει τώρα αφού η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης