Η ΝΔ «σεντράρει» το ΠΑΣΟΚ: Οι κεντρώοι ψηφοφόροι και τα σενάρια της κάλπης

Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε αύξηση φόρων για τις επιχειρήσεις αποτέλεσαν χθες... βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ, η οποία μέσω των κ.κ. Χρονοπούλου και Δουδωνή βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει πολιτική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και να ταυτίσει τη λογική του οικονομικού του προγράμματος με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος, σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρισκόταν στην Κρήτη, επετέθη στη Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας λόγο για αποκάλυψη τριών νέων μέτρων, την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, την έκτακτη φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και την επαναφορά της φορολόγησης στις γονικές παροχές σε επίπεδα αυστηρότερα των σημερινών δεδομένων.


«Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους», υπογράμμισε χθες ο κ. Σκέρτσος, βάζοντας τα δύο κόμματα στην ίδια όχθη και στέλνοντας έτσι το μήνυμα σε κεντρογενείς ψηφοφόρους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Το protothema.gr, άλλωστε, έχει μεταφέρει εδώ και μέρες τον προβληματισμό αρμοδίων στελεχών της ΝΔ για το ενδεχόμενο πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές και "σταύρωσαν" υποψηφίους παρόμοιας προέλευσης, μήπως, με τη βεβαιότητα ότι ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός, επιλέξουν να ψηφίσουν εκ νέου ΠΑΣΟΚ που δείχνει να αποκτά κάποια δυναμική. Με τα ως τώρα στοιχεία που διαθέτουν στο επιτελείο της ΝΔ, πάντως, τέτοια μετακίνηση ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ δεν μοιάζει να καταγράφεται, πλην όμως από την οδό Πειραιώς θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τις ανακολουθίες που διαπιστώνουν, ώστε να βάλουν "φρένο" σε τέτοιες σκέψεις.


Οι κεντρογενείς ψηφοφόροι, άλλωστε, είναι «κρίσιμη μάζα» για την αυτοδυναμία της ΝΔ και για τη διατήρηση ενός ποσοστού με "4" μπροστά, το οποίο θα δίνει στο κόμμα ασφάλεια για αυτοδυναμία σε κάθε σενάριο. Άλλωστε, έτσι θα παίρνει και τις 50 έδρες του μπόνους και θα μπορεί να αντιπαρέλθει την αύξηση του πήχη της αυτοδυναμίας στο καθ' όλα ρεαλιστικό σενάριο να μπουν κι άλλα κόμματα στη Βουλή. Όπως έγραψε και προχθές το protothema.gr, το 40,8% της ΝΔ θα μεταφραζόταν σε 171 έδρες σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής με πεντακομματική Βουλή και θα έπεφτε στις 163 έδρες, εφόσον στη Βουλή έμπαιναν άλλα δύο κόμματα που θα αφαιρούσαν 4 και 4 έδρες από το πρώτο κόμμα.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, αν και επέμεινε στη γραμμή περί μη εφησυχασμού και άδειας κάλπης στις 25 Ιουνίου εξέπεμψε σε αισιόδοξο τόνο για τον στόχο της αυτοδυναμίας από το Ηράκλειο. «Θα τον πετύχουμε το στόχο μας. Θα τον πετύχουμε γιατί τώρα, ναι, έχουμε τον αέρα στα πανιά μας. Ξέρουμε ότι είμαστε νικητές, αλλά νικητές, όχι αλαζόνες», είπε με νόημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος, αναμένεται σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να αποδομήσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αυτές τις μέρες μπήκε στο μικροσκόπιο της ΝΔ. Αφορμή, όπως λένε από την οδό Πειραιώς, η αποτυχία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές τους εμφανίσεις να προσδιορίσουν την κοστολόγηση των μέτρων που ευαγγελίζονται.
Με βάση την ίδια γραμμή πληροφόρησης, στο γαλάζιο επιτελείο προσδιορίζουν το κόστος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ περίπου στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ήτοι 44 δισ στην τετραετία. Μάλιστα, κεντρικό γαλάζιο στέλεχος έλεγε στο protothema.gr ότι ορισμένα από τα μέτρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοστολογηθούν, απορρίπτοντάς τα ως αφηρημένα. «Προτείνουν μέτρα 4-5 φορές πάνω από τις δυνατότητές μας σε ετήσια βάση», υποστηρίζουν από την οδό Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει κοστολογήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περίπου στα 22 δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση, επικαλούμενη στοιχεία του ΓΛΚ.


Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναμένεται να αποδομήσει και μια σειρά θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που στη ΝΔ θεωρούν ως fake news, απαντώντας έτσι αρκετά από όσα ακούγονται κυρίως στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά και στον δημόσιο διάλογο, και δίνοντας έτσι επιχειρήματα στα γαλάζια στελέχη ενόψει των επικείμενων αντιπαραθέσεών τους στα ΜΜΕ, αλλά και για τον πολιτικό τους λόγο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης