Εκλογές 2023: «Αυτοδυναμία ή αυγουστιάτικες εκλογές» το δίλημμα Μητσοτάκη

Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι εκλογικοί ρυθμοί στα γραφεία της ΝΔ έχουν ανέβει και πάλι. Οι συσκέψεις στους τρεις ορόφους των γραφείων της οδού Πειραιώς είναι συνεχείς, ενώ ακόμα και στο υπόγειο, όπου έχουν εγκατασταθεί τα στελέχη που έχουν υπ’ ευθύνη τους την κινητοποίηση στις περιφέρειες της χώρας, τα τηλέφωνα και τα e-mail έχουν ανάψει. Η εκλογική κινητοποίηση στα κεντρικά της ΝΔ, αλλά και το «τρέξιμο» που ρίχνουν οι υποψήφιοι στις λίστες του κόμματος ανά την επικράτεια, είναι ίσως αναντίστοιχα με το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Οι πολίτες μοιάζουν να παρακολουθούν αυτές τις μέρες από απόσταση τις πολιτικές εξελίξεις, έχοντας ίσως στο μυαλό τους ότι οι εκλογές απέχουν ακόμα. 

Αυτό το κλίμα εφησυχασμού που είναι ίσως και αναμενόμενο λόγω… εποχής είναι αυτό που θέλει να καταπολεμήσει η ΝΔ, η οποία στοχεύει στη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση δυνάμεων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης έβαλε χθες ένα σκληρό δίλημμα, μιλώντας στην ΕΡΤ, γνωρίζοντας ότι οι πολίτες ίσως θεωρούν ακόμα και τις δεύτερες εκλογές μια αχρείαστη διαδικασία, όπως προκύπτει από την ευκρίνεια του αποτελέσματος την 21η Μαΐου. 
Δείτε βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Χρεώνοντας, συνεπώς, στο ΠΑΣΟΚ απροθυμία κάθε συνεργασίας, εφόσον απαιτηθεί, ακόμα και στο σενάριο που η ΝΔ είχε 149 βουλευτές μετά τις εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ σκιαγράφησε τι θα σημαίνει εν τοις πράγμασι το σενάριο το κόμμα να μην πετύχει την αυτοδυναμία, ιδίως στο σενάριο που μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή και ο πήχης ανέβει. «Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει άλλο βιώσιμο σενάριο με βάση την εκλογική αριθμητική. 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ κατατάσσει εαυτόν στην αντιπολίτευση, συνεπώς εξαπολύει διμέτωπο εναντίον και του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη. Παρουσιάζει, συνεπώς, τη ΝΔ ως το μόνο κόμμα που κατεβαίνει με στόχο να σχηματίσει κυβέρνηση και θέλει να στείλει μήνυμα κόντρα στη χαλαρή ψήφο και στους πειραματισμούς, ιδίως από τη στιγμή που οι προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές. «Είναι πολύ σημαντικό και οι πολίτες να αντιληφθούν ότι αυτές οι εκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις προηγούμενες. Ότι εδώ θα κριθεί, τελικά, η κοινοβουλευτική ισορροπία. Και ότι αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες, πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να ορκιστεί την 26η Ιουνίου. Αρκετά καθυστερήσαμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης θέτει ένα ξεκάθαρο δίλημμα στους πολίτες δεν σημαίνει ότι οι εκλογικές εκτιμήσεις στο επιτελείο της ΝΔ είναι… απαισιόδοξες. Με βάση τα στοιχεία των κυλιόμενων μετρήσεων που περιέρχονται σε γνώση του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ μοιάζει να έχει ανοδική τάση και να γράφει άνετα «4» μπροστά από το ποσοστό της. Αυτό, όμως, δεν είναι διασφαλισμένο, συνεπώς αυτή τη στιγμή η εκλογική κινητοποίηση είναι στο maximum, με τις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος να στέλνουν καθημερινό ραπόρτο στα κεντρικά με τη δραστηριότητα των στελεχών κατά τόπους. Στην ΝΔ εκτιμούν ότι έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα λόγω της καλής κινητοποίησης, πέραν του αέρα του νικητή: με δεδομένη την καλή συσπείρωση του κόμματος, σε περίπτωση που η συμμετοχή μειωθεί στις δεύτερες εκλογές, το ποσοστό της ΝΔ μπορεί να αυξηθεί και αναλογικά, εφόσον μείνει σε παρόμοιο αριθμό ψήφων με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, όπως προκύπτει και από την ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι συμπεριέλαβε ξανά στα ψηφοδέλτια του κόμματος τους δύο εκλεγέντες βουλευτές σε Ροδόπη και Ξάνθη, Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, παρά τις ανοιχτές καταγγελίες για σχέσεις αυτών με το τουρκικό προξενείο. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ περιγράφει τα δύο στελέχη ως ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου, επικαλούμενη και αναφορές κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στους δύο νομούς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το προηγούμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί σε ανώτατο επίπεδο ειδικά για την περίπτωση του κ. Φερχάτ στη Ροδόπη. Ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει να βρεθεί στη Ροδόπη την τελευταία Τρίτη πριν τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στα σχέδια που αποδίδονται στο προξενείο, αλλά και να βαφτεί γαλάζιος ο μοναδικός νομός που βρέθηκε στον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές. 


Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά την «Επιχείρηση Βορράς» και θα επισκεφθεί περιοχές, όπου η ΝΔ βγήκε μεν πρώτη, ίσως όμως με ελαφρώς μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το 2019. Η αρχή θα γίνει σήμερα από την Κεραμωτή Καβάλας και τη Θάσο, ενώ το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρίσκεται στη Δράμα. Και στους δύο νομούς υπήρξε παράλληλα ισχυρή παρουσία της Ελληνικής Λύσης και της ΝΙΚΗΣ. Στη ΝΔ δεν έχουν ψευδαισθήσεις ότι μπορούν να «σαρώσουν» και τα δύο κόμματα στα δεξιά τους, πλην όμως έχει γίνει μια λεπτομερής επεξεργασία ειδικά των ποσοστών της ΝΙΚΗΣ. Τις περιοχές αυτές θα επισκεφθούν τις επόμενες μέρες αρκετά κομματικά κλιμάκια, σε μια προσπάθεια να ανακοπούν διαρροές της τελευταίας στιγμής. 


Το Σάββατο, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στο Κιλκίς, αλλά και στην Πιερία. Πρόκειται για δύο νομούς που συνδέονται περισσότερο ίσως με τον ιδρυτή της ΝΙΚΗΣ, με τον κ. Μητσοτάκη να θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ εφαρμόζει τις πατριωτικές αξίες στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης