Αποχή ρεκόρ και ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές ακόμη και κάτω του 50% προβλέπει ο Γεράκης

Σε επίπεδα ρεκόρ μεταπολίτευσης εκτιμάται η αποχή στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marc, Θωμά Γεράκη.

«Θα έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποχή σε εκλογές, είτε σε βουλευτικές, είτε σε ευρωεκλογές. Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 50%. Ελπίζω να διαψευστώ» δήλωσε ο κ. Γεράκης στο Πρώτο Πρόγραμμα. Όπως είπε, η συμμετοχή ενδέχεται να κινηθεί σε επίπεδα του 43% ή του 45%. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα και το τελικό ποσοστό θα φανεί μόλις κλείσουν οι κάλπες.

Οι ευρωεκλογές, εξήγησε, θα γίνουν αυτόνομα, χωρίς παράλληλες κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και διεξάγονται λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμά τους δεν φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε κάποιο εξαιρετικό διακύβευμα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις καμπάνιες των κομμάτων, που γίνονται με όρους βουλευτικών ή εθνικών εκλογών, με τα ευρωπαϊκά θέματα να είναι δευτερεύοντα. «Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, και αν προσθέσουμε και ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας μας που δεν είναι τόσο ικανοποιημένο από την Ευρώπη, όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή η αποχή ίσως να είναι μεγαλύτερη ακόμα και υποτονική», πρόσθεσε.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Ο κ. Γεράκης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των ερευνών, εκτιμώντας ότι η ΝΔ θα κινηθεί σε ποσοστό 30-35%, χωρίς να αποκλείει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως θα αγγίξει το 20%, επισημαίνοντας πάντως ότι οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν αποτελέσματα, αλλά καταγράφουν τις τάσεις της στιγμής.

«Αν δούμε τα αποτελέσματα όλων των ερευνών, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται πάνω από 30%, δηλαδή θα γράφει 3 μπροστά. Αυτό μας λένε οι δημοσκοπήσεις. Εγώ θα σας έλεγα από ένα εύρος 30 έως 35%», ανέφερε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι έρευνες δείχνουν ότι καταγράφει εύρος από 13% έως και 17% ή και πάνω. Το ΠΑΣΟΚ από 10,3% έως 14%, η Ελληνική Λύση από 6,7% έως 10%, το ΚΚΕ από 6,5% έως 9,5%.

Ερωτηθείς για το εάν ένα ποσοστό της τάξεως του 20% είναι εφικτό για το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεράκης δεν το απέκλεισε. «Το έχω μέσα στην πιθανότητα. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το απέκλειε. Βλέποντας και τις χρονοσειρές όπου το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ανοδική τάση. Τον ΣΥΡΙΖΑ ή να το πω καλύτερα, τον κ. Κασσελάκη δεν τον έχουμε μετρήσει ποτέ σε κάλπη. Μετριέται στις δημοσκοπήσεις, αλλά σε κάλπη δεν έχει μετρηθεί. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, έχει ένα ίσως μεγαλύτερο ερωτηματικό από ότι έχουν οι επιδόσεις όλων των υπόλοιπων κομμάτων. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο αλλάζει λίγο την εκλογική του βάση και όπως και να την αλλάζει έχει μια εκλογική βάση με χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας απ’ ότι τα υπόλοιπα κόμματα και λιγότερο πιστό από τα υπόλοιπα κόμματα. Εκεί υπάρχει ένα ερωτηματικό. Αυτή τη στιγμή όμως, θεωρώ ότι οι κάλπες αδειανές είναι και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτε», ανέφερε.

Διπλάσιο το ποσοστό των αναποφάσιστων

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο αναφέρθηκε είναι αυτό των αναποφάσιστων, που αναμένεται ότι θα ψηφίσουν πάνω από την κάλπη.

«Το ποσοστό θα είναι διψήφιο. Και βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων να είναι διψήφιο», είπε.

Παράλληλα, το ζήτημα της αποχής θα καθορίσει και τα αποτελέσματα. «Αν δηλαδή, η αποχή είναι αναλογική, πάνω κάτω αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις θα είναι. Αν δεν είναι αναλογική θα έχουμε διαφοροποιήσεις. Υπάρχουν λοιπόν, και βεβαιότητες αλλά υπάρχουν και ανοιχτά ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποια και πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει απαντηθεί ακόμη».Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης