Αν δεν υπάρξει συμφωνία άμεσα ο κ. Τσίπρας ίσως συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών - Πως θα κινηθεί μέχρι τότε

Αυξάνει η πιθανότητα ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας να ζητήσει σύντομα συνάντηση πολιτικών αρχηγών ώστε να υπάρξει συναινετική και ρεαλιστική στροφή της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Αυτό θα γίνει αν ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία μαζί τους.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων: α) όλα τα επιχειρήματα για τα καταστροφικά μνημόνια που δεν πρέπει να συνεχιστούν β) την λαϊκή εντολή που την πήρε με συγκεκριμένες υποσχέσεις για μη περικοπές μισθών - συντάξεων και επιβολή νέων φόρων γ) την απόλυτη διάθεση να λειτουργήσει η χώρα μέσα στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω ο κ. Τσίπρας θα τα "δέσει" στις προγραμματικές του δηλώσεις τις επόμενες ώρες και μάλιστα θα ξεκινήσει να ψηφίζει σχετικά νομοσχέδια.

Απέναντι στην τακτική αυτή η Ευρώπη απαντά: "Έχετε σχέδιο; Ή θα πρέπει να συνεχίζετε το παλιό ή θα πρέπει να παρουσιάσετε ένα καινούργιο". Πρόκειται για ευφυολόγημα φυσικά. Για να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο χρειάζεται ακριβώς ο χρόνος που ζητά η κυβέρνηση, χρόνο που δεν της... δίνουν! Στην πραγματικότητα τα περί νέου σχεδίου είναι ένα ξερό "όχι" των εταίρων.

Ιδού και σχετική δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπ. Οικονομικών ότι "η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει την στρατηγική της στο Eurogroup για το πώς σχεδιάζει να διευθετήσει το ζήτημα του χρέους".

«Παραμένει ανοικτό το τι θα γίνει μετά το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος» πρόσθεσε.

Επιπλέον, νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής με προσωπικό μήνυμα στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του πολυαναμενόμενου έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Ποιος πιστεύει όμως ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εκπονήσει ένα νεο σχέδιο σε λίγα 24ωρα; Να γιατί ο κ. Τσίπρας ίσως αναγκαστεί να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών ώστε να υπάρξει μια συλλογικής ευθύνης απόφαση για τη χώρα.

Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει συμφωνία Τσίπρα - εταίρων και μάλιστα έτσι διατυπωμένη, ώστε να μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο εσωτερικό της χώρας να ισχυριστεί ότι "το μεσοδιάστημα ξεκίνησε" και πως "άμεσα θα υπάρξει το τελικό σχέδιο".

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης