Γ. Δημαράς: Μέσα από το Καρναβάλι να φωτίσουμε όσο γίνεται το σκοτεινό τοπίο

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο Δημαρχείο, και κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2012. Στην εισήγησή του τόνισε το δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο θα γίνει φέτος το Καρναβάλι.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως παρά τις αντιξοότητες δημιουργούνται μέσω του καρναβαλιού ευκαιρίες ψυχαγωγίας στους συμπολίτες, αλλά και οι βάσεις για την προσέλκυση επισκεπτών.

Όλα αυτά προσαρμοσμένα στα δύσκολα οικονομικά των καιρών.

Αναλυτικά η εισήγηση του δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά έχει ως εξής:

«Εθιμικά σήμερα αρχίζει το Πατρινό Καρναβάλι, ουσιαστικά θα μπούμε στους ρυθμούς της μεγάλης γιορτής το προσεχές Σάββατο, με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της Ημέρας Έναρξης. Το Καρναβάλι του 2012 αρχίζει σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο για τους πολίτες, για το Δήμο, για τη χώρα.

 Το τοπίο δεν είναι απλά θολό, είναι γκρίζο ή καλύτερα είναι σκοτεινό.

Χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, ζώντας σε καθεστώς φτώχειας. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η αγωνία και η ανησυχία για το αύριο, έχουν διαμορφώσει ένα βαρύ κλίμα.

 Η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν είναι απλώς δύσκολη, είναι απελπιστική.

Έτσι έχει η κατάσταση και είναι γνωστή σε όλους.

 Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, επιχειρούμε μέσα από το Καρναβάλι να φωτίσουμε όσο γίνεται το σκοτεινό τοπίο, να δημιουργήσουμε οάσεις ψυχαγωγίας και διασκέδασης στους συμπολίτες μας, να κρατήσουμε το μεγάλο θεσμό της πόλης στο ύψος του.

 Φυσικά, δεν ξεχνώ τους άξονες που έθεσα πέρυσι σχετικά με το τι θέλουμε εμείς το Καρναβάλι.

Είχα πει: θέλουμε το Καρναβάλι για να ψυχαγωγούνται και να διασκεδάζουν οι πολίτες του Δήμου, δίνοντας προτεραιότητα στις λαϊκές τάξεις.

Θέλουμε το Καρναβάλι, ως αναπτυξιακό πόλο, για να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία. Το θέλουμε ως γεγονός που θα διαφημίζει και θα προβάλλει την πόλη, που θα φέρνει επισκέπτες στην περιοχή, όχι μόνο το τελευταίο διήμερο ή τριήμερο.

Και είχα αναφέρει ότι οι βασικοί μας στόχοι ήσαν:

  • Να κάνουμε το Καρναβάλι ακόμα πιο συμμετοχικό.
  • Να δημιουργήσουμε ένα χώρο  Καρναβαλικής αναφοράς, μιας Καρναβαλούπολης που θα είναι επισκέψιμη κάθε μέρα όχι μόνον κατά την Καρναβαλική περίοδο, αλλά ολόκληρο το χρόνο.
  • Να οργανώσουμε το Καρναβάλι σε νέες βάσεις και με βασική προτεραιότητα την οικονομική του αυτάρκεια, την εύρεση δηλαδή των πόρων που έχει ανάγκη, από άλλες πηγές εκτός των δημοτικών ταμείων.

Δεν διστάζω να παραδεχτώ ότι καθυστερήσαμε. Όχι όμως από αμέλεια ή αδιαφορία. Πιθανόν θα μπορούσαμε να έχουμε δρομολογήσει πιο γρήγορα κάποια πράγματα.

Ωστόσο, τα εμπόδια που ήγειρε ο Καλλικράτης είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σύσταση της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα για να συσταθεί αυτή η Επιχείρηση ώστε να μην χαθεί ο αυτοτελής χαρακτήρας του Καρναβαλικού Οργανισμού ήμασταν αναγκασμένοι να συνενώσουμε 9 Επιχειρήσεις των 5 Δήμων που συνενώθηκαν και εν συνεχεία να μεταβιβάσουμε αρμοδιότητες και προσωπικό στον Κοινωνικό Τομέα και στον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Οι διαδικασίες αποδείχθηκαν επίπονες και χρονοβόρες, χάνοντας κρίσιμο χρόνο που έπρεπε να αφιερώσουμε αποκλειστικά και μόνον στη νέα οργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Ωστόσο έγιναν βήματα και ήδη η Κοινωφελής Επιχείρηση επεξεργάζεται σχέδια που αφορούν στη δημιουργία του Καρναβαλικού Πολυχώρου και στην οικονομική αυτάρκεια του Καρναβαλικού Οργανισμού. Σχέδια που θα παρουσιαστούν αναλυτικά αμέσως μετά τη λήξη του φετινού Καρναβαλιού και αμέσως θα αρχίσουν να υλοποιούνται.

Παράλληλα, δόθηκε βάρος στη διοργάνωση των εκδηλώσεων του φετινού Καρναβαλιού με τις εξής προτεραιότητες:

Πρώτον, στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ψυχαγωγίας στους συμπολίτες μας.

 Δεύτερον, να προσαρμόσουμε τις οικονομικές απαιτήσεις της διοργάνωσης στο πλαίσιο που απαιτούν οι δύσκολες οικονομικά συνθήκες που ζούμε, περιορίζοντας το κόστος.

 Τρίτον, να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα αποτελέσει τη βάση για προσέλκυση επισκεπτών, παρά τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες της περιόδου.

 Τέταρτον, να δημιουργήσουμε έστω και σε μικρότερη κλίμακα, δράσεις όπως ο Πολυχώρος Καρναβαλικής αναφοράς, συνδυάζοντάς τες μάλιστα με την μεγάλη διεκδίκηση του Δήμου για απόκτηση του παραλιακού μετώπου.

 

Από τις εκδηλώσεις που παρουσιάζουμε σήμερα και για τις οποίες θα μιλήσου ν αναλυτικότερα ο κ. Γρηγόρης και η κ. Κουρμπανά, νομίζω ότι θα γίνει φανερό πως αυτές οι 4 προτεραιότητες ικανοποιούνται σε έναν σημαντικό βαθμό.

Αρχίζοντας από την Ημέρα Έναρξης διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που αποσκοπούν στη συμμετοχή των πολιτών και στη διαμόρφωση ενός κλίματος γιορτής στην πόλη, όλη την ημέρα. Στην ίδια λογική συνεχίζουμε επιχειρώντας να διαμορφώσουμε ένα πλούσιο 20ήμερο συνεχών εκδηλώσεων στην πόλη, που θα δώσουν ευκαιρίες διασκέδασης στους Πατρινούς και θα αποτελέσουν αφορμές για επίσκεψη στην πόλη, πολιτών από άλλες πόλεις.

Όλα αυτά κινούμενοι σε μια λογική δραστικής μείωσης του κόστους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

 Παράλληλα, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε έναν Πολυχώρο Καρναβαλικής αναφοράς, μια μικρή Καρναβαλούπολη, στους χώρους και τα κτίρια του παραλιακού μετώπου των 3.500 μέτρων.

Ήδη η Κοινωφελής έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις και έχει εξελίξει τις διαδικασίες. Δοκιμάζουμε σε μικρότερη κλίμακα, το στόχο που έχουμε για μια μεγαλύτερη Καρναβαλούπολη.

 Δίνουμε βάρος στο Καρναβάλι των Μικρών διευρύνοντας τη συμμετοχή των Μικρών ακόμα και στην Ημέρα Έναρξης, ενώ δημιουργήσαμε εργαστήρια που λειτουργούν από χθες μέσα στο Καρναβαλικό Συνεργείο.

Καταβάλουμε προσπάθειες αναβάθμισης κάποιων θεσμών που τα τελευταία χρόνια φθίνουν όπως τα Μπουρμπούλια, κάνοντας την επιλογή ενός χώρου που έχει τα χαρακτηριστικά για αυτού του είδους τους χορούς. Τα Μπουρμπούλια φέτος θα γίνουν στην Ακτή Δυμαίων, με ένα πλούσιο ζωντανό πρόγραμμα.

 Τέλος, προχωρήσαμε σε μια νομίζω επωφελή για το θεσμό και την πόλη συμφωνία με την Κρατική Τηλεόραση που θα προβάλλει σημαντικά το Καρναβάλι μας στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ αναθέσαμε στον γνωστό Πατρινό σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη, τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα προβάλλει το Πατρινό Καρναβάλι και θα αποτελέσει μέσο προβολής του θεσμού και τα επόμενα χρόνια.

 

Όλα προσπαθούμε να τα υλοποιήσουμε με την υποστήριξη και τη συνεργασία τοπικών δυνάμεων γιατί είναι επιλογή μας να στηριχτούμε στους τοπικούς δημιουργούς και επαγγελματίες, να στηρίξουμε και να στηριχτούμε στις τοπικές επιχειρήσεις. Παντού, σε κάθε βήμα μας, σε κάθε δράση μας θα δείτε ότι επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε μόνον τοπικές δυνάμεις.

 Και με την ευκαιρία απευθύνω πρόσκληση, στις τοπικές δυνάμεις να έλθουν κοντά μας, να συνεργαστούμε, να δουλέψουμε μαζί για να είναι το αποτέλεσμα ακόμα καλύτερο. Στο Καρναβάλι δεν χωρούν αντιπαλότητες και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις. Το Καρναβάλι ανήκει σε όλους και μας χρειάζεται όλους.

Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθώ με εκπροσώπους άλλων Φορέων και θα ζητήσω τη συμβολή και τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Την ουσιαστική συμμετοχή τους. Και πιστεύω ότι θα βρω ανταπόκριση.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της διοίκησης και τους εργαζόμενους της Κοινωφελούς Επιχείρησης, τους εργαζόμενους στο Καρναβαλικό Συνεργείο, τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, τους εργαζόμενους των δημοτικών συνεργείων που εμπλέκονται και υποστηρίζουν τη διοργάνωση και πάνω από όλους τους χιλιάδες Καρναβαλιστές της πόλης, που πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ετοιμάσουν ένα καλό Καρναβάλι, επαναλαμβάνω, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Εύχομαι σε όλους Καλό Καρναβάλι και καλώ όλους τους Πατρινούς το Σάββατο να συμμετέχουν ενεργά στην Ημέρα Έναρξης».