Ιάσονας Φωτήλας: Πότε αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ψαθόπυργου - Ρίου;

 

Στην καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν για τις ανάγκες της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ψαθόπυργου - Ρίου αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζουν ότι έχουν ολοκληρωθεί εκ μέρους της όλες οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες και απομένει να πιστωθούν τα σχετικά ποσά στους περίπου 500 δικαιούχους από τον Άγιο Βασίλειο, το Ακταίο και το Ρίο. Σημειώνεται ότι αν δε δοθούν τα σχετικά ποσά, ο ανάδοχος δε θα μπορεί να ξεκινήσει το έργο. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους υπήρξε η καθυστέρηση και πότε αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Θέμα: Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ψαθόπυργου - Ρίου;
Η σιδηροδρομική γραμμή Ψαθόπυργος - Ρίο, ύστερα από 3 χρόνια καθυστερήσεων λόγω εμπλοκών στην δημοπράτηση του έργου, φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Την ίδια στιγμή προχωρούν και οι προσυμβατικές διαδικασίες με τις μελέτες για τη σιδηροδρομική γραμμή Ρίου - Πάτρα, φέρνοντας το τρένο στις παρυφές της Πάτρας.
Από την άλλη πλευρά, ενώ οι εκτάσεις των ακινήτων έχουν ήδη απαλλοτριωθεί και δεσμευθεί εδώ και χρόνια για τις ανάγκες της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, εξακολουθούν να εκκρεμούν οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών των ακινήτων. Η εν λόγω εκκρεμότητα αφορά το ποσό των 10εκ. ευρώ που πρέπει να πιστωθεί στους λογαριασμούς των περίπου 500 ιδιοκτητών ακινήτων από τον Άγιο Βασίλειο, το Ακταίο και το Ρίο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζουν ότι έχουν ολοκληρωθεί εκ μέρους της όλες οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες - η απόφαση παρακατάθεσης έχει υπογραφεί από τον Ιανουάριο - και απομένει να πιστωθούν τα σχετικά ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σημειώνεται ότι αν δε δοθούν στους δικαιούχους τα σχετικά ποσά, το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής δεν θα μπορεί να ξεκινήσει από τον ανάδοχο.
Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει η απόδοση των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες της νέας σιδηροδρομικής γραμμής;
2. Πότε αναμένεται να καταβληθούν οι εν λόγω αποζημιώσεις;