Δεδκάδες κρούσματα γρίπης στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Θετικά 72 στα 100 παιδιά, 8 με επιπλοκές
Μπαράζ κρουσμάτων γρίπης και ειδικά στα παιδιά καταγράφεται στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, που εκπέμπει sos για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Κεφαλονιάς εν μέσω έξαρσης της γρίπης, μπορεί η Παιδιατρική Κλινική να αποτελεί πρότυπο λειτουργίας και στελέχωσης, ωστόσο, στα υπόλοιπα τμήματα εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως λέει.
Η Παιδιατρική Κλινική, η οποία λειτουργεί με 5 ειδικευμένους και 5 ειδικευόμενους παιδιάτρους, έχει προσφέρει υπηρεσίες σε 14.500 παιδιά εντός του 2024. Την συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, σημειώνεται μεγάλη αύξηση περιστατικών γρίπης. Την περασμένη Δευτέρα, συγκεκριμένα: από τα 100 παιδιά που εξετάστηκαν, τα 72 διαγνώστηκαν με γρίπη, ενώ 8 παιδιά νοσηλεύονται με επιπλοκές, όπως μυοσίτιδα.
«Η δουλειά που γίνεται στην παιδιατρική κλινική είναι υποδειγματική και θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο στελέχωσης για όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία», δηλώνει ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Παρά το σημαντικό έργο των Παιδιάτρων, οι υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. «Η παθολογική κλινική, με 35 νοσηλευόμενους ασθενείς και μεγάλη πίεση λόγω γρίπης, λειτουργεί με έναν μόνιμο γιατρό. Ένας ιδιώτης καλύπτει την κλινική έξι ημέρες τον μήνα, αλλά αυτό δεν είναι λύση», επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Την ίδια στιγμή, το νοσοκομείο διαθέτει μια πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 5 κλινών, η οποία παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης γιατρών. «Οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ έως ότου γίνει διακομιδή, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο σε ένα νησί, όπου οι συνθήκες μεταφοράς δεν είναι άμεσες», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Ανάλογη είναι η εικόνα επικρατεί και στην ψυχιατρική κλινική, η οποία, αν και καινούργια, παραμένει κλειστή, έλλειψης ψυχιάτρων. «Η υποστελέχωση πλήττει όλες τις κλινικές. Οι δύο αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου εργάζονται ασταμάτητα, με τη μία μάλιστα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας», σημειώνει.