ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Η συζήτηση δεν ήταν… για τα «σκουπίδια»

Κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και με υψηλές αντιπαραθέσεις η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου υπό το κράτος πίεσης των κατοίκων της Αιγείρας που έχουν «μπλοκάρει» τον ΧΥΤΑ

 

Με το αδιέξοδο να παραμένει αφού οι κάτοικοι της Αιγείρας δεν πείστηκαν από τα όσα υποσχέθηκε ο Θανάσης Παναγόπουλος ζητώντας νέα πίστωση χρόνου, στην πολύωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης αναπτύχθηκε μια ιδιαιτέρως σοβαρή συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η πίεση που ασκήθηκε στο Θανάση Παναγόπουλο από τους κατοίκους αλλά και τις παρατάξεις της μειοψηφίας ήταν ασφυκτική κι ο ίδιος προτίμησε να μην ανοίξει αρχικά τα «χαρτιά» του, αλλά να επιχειρήσει να κατευνάσει τα πνεύματα και να πείσει τους κατοίκους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα έως ότου προχωρήσουν κάποια «βελτιωτικά» μέτρα. Ωστόσο οι κινήσεις που ανακοίνωσε ότι κάνει χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν θα επιτρέψουν την αποκομιδή (αφού ήδη άρχισαν αν σχηματίζονται όγκοι απορριμμάτων στη πόλη) θα κριθούν στο άμεσα προσεχές μέλλον  αφού δήλωσε ότι τα απορρίμματα του Αιγίου της Συμπολιτείας και του Ερινεού θα μεταφερθούν σε άλλο ΧΥΤΑ.

Η συζήτηση ξεκίνησε προτάσσοντας το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά τον υπό σύσταση νέο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αφού το νέο καθεστώς θα αλλάξει άρδην το σκηνικό και συνδέεται άμεσα και με τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Πιο συγκεκριμένα ο νέος νόμος που αναμένεται να εισαχθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει τη δημιουργία ενός μόνο ΦΟΔΣΑ για όλο το νομό που το Δ.Σ. του θα απαρτίζεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων από τους δήμους της Αχαϊας κι ως εκ τούτου τα 12 από τα 20 μέλη θα προέρχονται από το δήμο της Πάτρας και μόλις τα 3 από την Αιγιάλεια (και 2 από Δυτ.Αχαϊα -2 από Ερύμανθο και 1 από Καλάβρυτα). Ο νέος ΦΟΔΣΑ θα διαχειρίζεται όλες τις υποδομές (κι ως εκ τούτου και τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας) όλων των δήμων, οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο σοβαρά θα είναι τα πράγματα εάν προχωρήσει και εφαρμοστεί…

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου που στηλίτευσε τη συμπεριφορά Παναγόπουλου για τη στρατηγική που ακολούθησε, συνεχίζοντας στα «βήματα» που είχε χαράξει ο προκάτοχός του Στάθης Θεοδωρακόπουλος για κατασκευή εργοστασίου στα όρια του δήμου Αιγιαλείας, διευκολύνοντας με την απόφασή τους αυτή την τακτική του δήμου Πατρέων (που έχει και το μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων) να μην αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί με αποτέλεσμα ο Ενιαίος Φορέας που θα «πατρινοδιοικείται» να διαχειρίζεται τις υποδομές του δήμου Αιγιαλείας, ζητώντας ανατροπή του Τοπικού Σχεδίου που προβλέπει εργοστάσιο στη Τέμενη με την παράλληλη λειτουργία και της Αιγείρας και της Παπανικολούς.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους με τη δημοτική αρχή να δέχεται τα «βέλη» τόσο των κατοίκων όσο και της μειοψηφίας για τους χειρισμούς της όλο αυτό το διάστημα γενικότερα στη διαχείριση των απορριμμάτων που είχε ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται όλα τα σκουπίδια του δήμου στον ήδη επιβαρυμένο ΧΥΤΑ Αιγείρας που πλέον βρίσκεται στο «κόκκινο».

Από πλευράς των κατοίκων την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΧΥΤΑ περιέγραψαν η Σωτηρία Σακούλη και ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου ενώ τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Ίριδα» Δ.Αγγελόπουλου. Θυμίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, δεν έχει άδεια για να λειτουργήσει νόμιμα από το 2014, ωστόσο η ανοχή των κατοίκων της Αιγείρας, άφησε τη δημοτική αρχή να εναποθέτει εκεί τα σκουπίδια μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο που οι κάτοικοι είπαν μέχρι εδώ. Τα λύματα που βρέθηκαν στον Θολοπόταμο και φυσικά η φωτιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΑ εκείνη την περίοδο και κατάκαψε 100 στρέμματα ελαιοδέντρων ήταν η σταγόνα που …ξεχείλισε το ποτήρι.

Παίρνοντας το λόγο ο Θανάσης Παναγόπουλος ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να προχωρήσουν μια σειρά ενεργειών και συγκεκριμένα ανέφερε ότι δόθηκε η άδεια και για την εγκατάσταση της πρέσας στον Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Τέμενη, και πως πολύ γρήγορα θα μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών της Αιγιάλειας και σε συνδυασμό με δύο μηχανήματα που σκοπεύει να αγοράσει ο δήμος, θα ελαφρύνει την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, μίλησε για διυλιστήριο αποβλήτων αξίας 90.000 ευρώ που θα εγκατασταθεί για 6 μήνες στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας, αλλά και Κινητή Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Αποβλήτων αξίας 300.000 ευρώ που θα εγκατασταθεί στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Ο σχεδιασμός του δημάρχου έχει ορίζοντα ενός έτους, μέχρι να δει πως θα λειτουργήσει ο νέος ΦΟΔΣΑ. Οι κάτοικοι της Αιγείρας που παρευρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο όμως, δεν πείστηκαν από τα λεγόμενα του δημάρχου και θα συνεχίσουν το μπλόκο στο ΧΥΤΑ, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκή συνέλευση για περαιτέρω ενέργειες, στην οποία κάλεσαν και το δήμαρχο να παρευρεθεί.

*Από την πολύωρη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι «κορώνες» και η σκανδαλολογία με Μιχάλη Κωσταντίνου και Γιώργο Ντίνο να ανταλλάσσουν «βαριές» κουβέντες για εντάλματα που πληρώθηκαν εν μία νυκτί, για προσφυγή στον Εισαγγελέα Διαφθοράς και σωρεία ακόμα κατηγοριών που θύμιζαν ξεκάθαρα την προεκλογική περίοδο.