Πως από τις 2 Μαΐου 1989 άλλαξε συνολικά ο περιφερειακός Τύπος

Στις 2 Μαίου 1989, δηλαδή ακριβώς πριν 34 χρόνια, η είδηση έβγαζε προβληματισμό. Η καταρρέουσα ιστορική εφημερίδα “Η ΗΜΕΡΑ” περνούσε στα χέρια ενός νεαρού εργαζόμενου σε αυτήν, του δημοσιογράφου Ανδρέα Χριστόπουλου. Είχε προηγηθεί μια προσπάθεια από επιχειρηματίες της πόλης να την αγοράσουν όμως τα χρέη  της ήταν τεράστια και κανείς δεν προχώρησε τελικά στην εξαγορά της.

Ο τελευταίος ιδιοκτήτης της μάλιστα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος πήγε να καταθέσει πτώχευση. Στα Δικαστήρια τον πρόλαβαν οι εργαζόμενοι με επικεφαλής τον Θανάση Μπαμπανέβα και συμφώνησαν να πάρουν οι εργαζόμενοι την εφημερίδα μέχρι να βρεθεί μια λύση.Η λύση του Ανδρέα Χριστόπουλου έμοιαζε με ταφόπλακα. Ένας άφραγκος νεαρός πως θα μπορούσε να σώσει ένα σχεδόν βουλιαγμένο καράβι;

Όπως έχει γράψει ο ίδιος ο Α. Χριστόπουλος, στο βιβλίο του “Μισές Αλήθειες” (εκδόσεις Πικραμμένος), πήρε την “Ημέρα” χωρίς λογιστή και δικηγόρο (!) γιατί δεν ήθελε ποτέ να αναρωτιέται πως θα ήταν η διαδρομή του αν δεν το είχε αποτολμήσει και έμενε απλώς εργαζόμενος.Είχε πάρει την Ημέρα από το 1988 αλλά στις 2 Μάιου 1989 έγιναν τα συμβόλαια.

Μια μέρα μετά πάλι ο ίδιος έχει περιγράψει μια παρέλαση δικαστικών επιμελητών με αξιώσεις ανάμεσα τους και οι εργαζόμενοι που τον είχαν παροτρύνει να την πάρει. Ακόμη η Ένωση Συντακτών τον διέγραψε.

Ωστόσο η σημερινή μας αναφορά δεν έχει να κάνει με το πως η “Ημέρα” τελικά τότε σώθηκε, αλλά το πως πρωταγωνίστησε.

Στην δεκαετία του 90 με κύριους συνεργάτες τον Νίκο Βγενόπουλο (ατελιέ) και Δημήτρη Χωρίτο (Διευθυντή Σύνταξης) η εφημερίδα άλλαξε κυριολεκτικά, συνολικά τον περιφεριακό τύπο. Υπήρξαν θεαματικές καινοτομίες που μέχρι τότε κανείς δεν είχε αποτoλμήσει.

Αλλαγή σχήματος, καταμερισμός ύλης, σύγχρονο κασέ. καθημερινά ένθετα για τον πολιτισμό (Formes), τον αθλητισμό και την επιχειρηματικότητα. Κυκλοφορούσε με 80 σελίδες κάθε μέρα.

Αποκτήθηκε επίσης ιδιόκτητο έγχρωμο πιεστήριο, το μοναδικό που απέκτησε ποτέ εφημερίδα της Πάτρας, η διανομή γινόταν με 8 ιδιόκτητα αυτοκίνητα, ιδρύθηκε ο ραδιοφωνικός σταθμός (Ημερά FM), η αθλητική εφημερίδα (Sportweek), το περιοδικό (Ημερολόγιο) και πολλά άλλα.

Δεκάδες επαρχιακές εφημερίδες αντέγραψαν σημείο προς σημείο την Ημέρα και έτσι ανανεώθηκε όλος ο περιφερειακός τύπος.

Ο Ανδρέας Χριστόπουλος αποχώρησε από την Ημέρα το 2005 δηλαδή μετά από 17 χρόνια διαδρομής, αφήνοντας 55 υπαλλήλους, τζίρους 1,3 εκατ. ευρώ το χρόνο και κυκλοφορία 3.000 φύλλων. Στην “Ημέρα” εργάστηκαν πάνω από 250 στελέχη πολλοί εκ των οποίων διέπρεψαν σε ΜΜΕ του κέντρου.

Η μεγαλύτερη προσφορά του όμως ήταν ότι επηρέασε όσο κανείς άλλος την εξέλιξη του περιφερειακού τύπου με πάνω από 40 καινοτομίες έχοντας στο μυαλό του πως θα δημιουργήσει ένα Media Group που θα ανταγωνιζόταν τοπικά την αθηναϊκή εφημερίδα.

Γι’αυτό και για πρώτη φορά υπήρξαν στην περιφέρεια συνεντεύξεις μεγάλων ονομάτων όπως η μοναδική συνέντευξη του αρχηγού των Ερυθρών Ταξιαρχιών Ρενάτο Κούρτσιο στον Σπύρο Κουτσουβέλη, (αναδημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία) που ήταν παγκόσμια αποκλειστικότητα αλλά και σπουδαίων Ελλήνων του πολιτισμού και της πολιτικής.

Πηγή : flamis.gr