Φορολογικά Δικαστήρια: Πληρωμή του 50% της πρωτόδικης οφειλής για να έχεις δικαίωμα έφεσης

δικαστική αίθουσα

Χάνεται αμετάκλητα το δικαίωμα της έφεσης σε όποιον φορολογούμενο δεν πληρώσει το 50% της επίμαχης οφειλής του προς το Δημόσιο! Έτσι θα μένει η πρωτόδικη απόφαση και η δευτεροβάθμια φορολογική δίκη θα «κλείνει» οριστικά με απόρριψη της έφεσης ως απαράδεκτης.

Παράλληλα, ο φορολογούμενος πολίτης ή επιχείρηση θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον ως παράβολο το 2% του αντικειμένου της δίκης και το πολύ μέχρι ποσό 10.000 ευρώ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψε ουσιαστικά «πράσινο φως» για να εισρεύσει άμεσα στα κρατικά ταμεία «ζεστό χρήμα» από χιλιάδες εκκρεμείς στον δεύτερο βαθμό φορολογικές και τελωνειακές δίκες, υποχρεώνοντας (σε μία μόνο δίκη) εταιρεία να προπληρώσει φόρο 1,3 εκατ. ευρώ.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε σύμφωνες με το Σύνταγμα τις διατάξεις του ν. 3900/10, που πρόβλεψαν ότι για την εκδίκαση σε β' βαθμό μιας φορολογικής ή τελωνειακής υπόθεσης, πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώσει πρώτα όχι μόνο «τσουχτερό» παράβολο, αλλά και το 50% του ποσού που επιδικάστηκε υπέρ του Δημοσίου στην πρωτοβάθμια δίκη.

Τις σχετικές διατάξεις είχαν «μπλοκάρει» με «μπαράζ» προσφυγών χιλιάδες φορολογούμενοι, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικές και αναμενόταν μια «πιλοτική» απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ, που «ξεμπλοκάρει» χιλιάδες δίκες, αλλά και την πληρωμή τεραστίων κονδυλίων από χρέη, φορολογικά, τελωνειακά.

Μόνο στη συγκεκριμένη υπόθεση της «πιλοτικής» δίκης, η ενδιαφερόμενη εταιρεία πρέπει να προκαταβάλει ποσό 1.316.722 ευρώ (!) για να μπορέσει να εκδικαστεί η έφεσή της, καθώς και παράβολο ύψους 2.000 ευρώ, διαφορετικά η αγωγή της θα απορριφθεί ως απαράδεκτη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης