Υπερπαραγωγή ΑΠΕ φέρνει μηδενικές τιμές και στην Ελλάδα

Μηδενικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για έξι συνεχόμενες ώρες κατέγραψε για πρώτη φορά το ελληνικό σύστημα την περασμένη Κυριακή (28 Μαΐου), κάτι που συμβαίνει μόνο στα συστήματα των βορείων χωρών της Ευρώπης με την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ. 

Η παραγωγή των ΑΠΕ άγγιξε την περασμένη Κυριακή τα πολύ υψηλά επίπεδα του 80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, δεν ήταν όμως η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά. Στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι και για πέντε συνεχόμενες ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα σχεδόν το 100% της ζήτησης καλύφθηκε από ΑΠΕ.

Δεν είχαμε όμως ούτε μηδενικές τιμές, ούτε περικοπές ενέργειας, ούτε μέση τιμή μεγαβατώρας στα 51 ευρώ, που κατρακύλησε την Κυριακή για να επανέλθει χθες στα 88 ευρώ και σήμερα στα 111 ευρώ, επίπεδα που κινείται τις τελευταίες εβδομάδες. 

Υπερπαραγωγή και μηδενικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει συνολικότερα η Ευρώπη, λίγους μόλις μήνες μετά τις απεγνωσμένες προσπάθειες και τις συντονισμένες καμπάνιες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για περιορισμό της κατανάλωσης και συγκράτησης των τιμών.

Πέρυσι η Ευρώπη πλήρωσε ακριβά τη μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, φέτος πληρώνει τον μεγάλο ετεροχρονισμό ανάπτυξης ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης.

«Τον περασμένο χειμώνα, το μόνο για το οποίο συζητούσαμε ήταν για το από πού θα προμηθευτούμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Τώρα σκεφτόμαστε το πώς θα περιορίσουμε την παραγωγή.

Πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του Διαχειριστή Συστήματος της Φινλανδίας, Jukka Ruusunen, με αφορμή την υποχώρηση της χονδρικής τιμής ρεύματος σε αρνητικό έδαφος από νωρίς το μεσημέρι και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» αφού συνήθως τέτοιες τιμές παρατηρούνταν τη νύχτα και για λιγότερες ώρες.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης