Τράπεζα της Αγγλίας: «Έρχεται η μεγαλύτερη ύφεση στη βρετανική οικονομία»

Μια καθόλου αισιόδοξη πρόβλεψη έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης. 

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για πτώση της βρετανικής οικονομίας στη «μεγαλύτερη ύφεση» στην ιστορία της, την ώρα μάλιστα που αυξάνει τα επιτόκιά της στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 33 ετών.

Ειδικότερα, η βρετανική Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της στο 3%, από 2,25%, στην ισχυρότερη ενίσχυση από το 1989.

Στη δυσοίωνη πρόβλεψή της, υποστηρίζεται ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια «πολύ δύσκολη» περίοδο δύο ετών, με πιθανό διπλασιασμό της ανεργίας.

Σύμφωνα τώρα με το BBC, η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το κόστος του δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, όταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας ήταν αντιμέτωπο με την οικονομική κατάρρευση. 

 Όπως αναφέρεται, τα επιτόκια αυξάνονται σταθερά από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς ο πληθωρισμός καταγράφει άνοδο, πιέζοντας τα βρετανικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας η οικονομία της χώρας έχει ήδη εισέλθει σε μια δύσκολη περίοδο από το καλοκαίρι του 2022, η οποία θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά, αλλά και το πρώτο μισό του 2024.

Παρόλο που δεν θα είναι η χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη.

«Το πιο σημαντικό για την βρετανική κυβέρνηση που μπορεί να κάνει άμεσα είναι να αποκαταστήσει την σταθερότητα, να βρει λύσεις για τα δημόσια οικονομικά και να μειώσει το χρέος ώστε η αύξηση των επιτοκίων να παραμείνει σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα γίνεται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης