Το κοίτασμα φυσικού αερίου Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τη χώρα για 10 χρόνια

Μέχρι πρότινος η άντληση φυσικού αερίου ήταν μη συμφέρουσα λόγω της χαμηλής τιμής του. Τώρα, με τις σημερινές υψηλές τιμές είναι μια καλή επένδυση. Τι θα συμβεί όμως αν το φυσικκό αέριο κάποια στιγμή επιστρέψει στις χαμηλές του τιμές;

Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς όγκου το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδος για 10 έτη, εφόσον επαληθευτεί από τα πραγματικά δεδομένα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, ενώ για τα κοιτάσματα της Κρήτης δήλωσε ότι εάν τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2025.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για το κοίτασμα των Ιωαννίνων που έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση (στεριά) το 2023. «Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό».

«Τα έσοδα εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο. Θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης.

Όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισεκ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισεκ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισεκ. ευρώ με σημερινές τιμές» δήλωσε δε ο κ. Σκρέκας, διευκρίνισε ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν και δεν ξέρουμε αν έχουμε αυτές τις ποσότητες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης