Την κατηφόρα πήρε το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας μετά το Brexit

«Ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο» είχε το Brexit στο εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Ιρλανδίας.

Το εμπόριο από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ μειώθηκε κατά 16%, ενώ σημειώθηκε πτώση 20% στο εμπόριο από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με ένα σενάριο κατά το οποίο η ΕΕ θα ήταν ακόμη εντός της Ένωσης, ανέφερε η ESRI.

Η ανάλυση εξέτασε δεδομένα σε επίπεδο προϊόντος για τις ροές εμπορίου αγαθών για το 2021 - το πρώτο πλήρες έτος της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.

«Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, διαπιστώνουμε ότι το Brexit έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση του εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, αν και σε διαφορετικά μεγέθη», έγραψαν οι Janez Kren και Martina Lawless.

Για τις περισσότερες χώρες η πτώση των εισαγωγών και των εξαγωγών ήταν παρόμοια, αν και η Ιρλανδία ξεχωρίζει είχε μια ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στις εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, δεν υπήρξε «καμία αξιοσημείωτη επίδραση μέχρι σήμερα» στις εξαγωγές από την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάρη εν μέρει στο αυξημένο εμπόριο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η έρευνα χρησιμοποίησε μια υπόθεση για σύγκριση ότι το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να αναμένεται να αυξηθεί με παρόμοιο ρυθμό με το εμπόριο με άλλες χώρες εταίρους της ΕΕ σε όλο τον κόσμο.

Αν και το εμπόριο ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου ανέκαμψε σε όρους αξίας μετά την πτώση στις αρχές του 2021, είναι «πολύ κάτω» από αυτό που θα αναμενόταν αν είχε αποδώσει σε σύγκριση με άλλους εμπορικούς εταίρους, αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: Bloomberg

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης