Τζ. Στίγκλιτς:«Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά το 2012 μπορεί πράγματι να είναι η χρονιά που η Ευρωζώνη θα λάβει τέλος».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς χτύπησε «καμπανάκι» χαρακτηρίζοντας το 2012 ως μία πολύ κρίσιμη χρονιά καθώς στη διάρκειά της με την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρωζώνη η υπάρχουσα κατάσταση θα επιδεινωθεί και το νόμισμα των «17» θα καταστραφεί.

Ειδικότερα έκανε λόγο για τη «συντέλεια» του ευρώ, η οποία θα έρθει μέσα στο επόμενο έτος, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι αποσπασματικά, καθυστερημένα και εντείνουν την πολιτική λιτότητας. Παράλληλα, επέκρινε τη Γερμανία για την αντίδρασή της στη χρηματοδότηση των εθνικών χρεών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λύση την οποία ο ίδιος είχε υποστηρίξει εξαρχής.

Κατέληξε δε λέγοντας: «Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά το 2012 μπορεί πράγματι να είναι η χρονιά που η Ευρωζώνη θα λάβει τέλος».

Εξίσου δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν και πολλοί αναλυτές. «Μέσα στο νέο έτος τα προβλήματα με το ευρώ θα φανούν ξεκάθαρα έναντι του δολαρίου» δηλώνει ο αναλυτής της BNY Mellon, που βλέπει υποχώρησή του στο επίπεδο του 1,20 έναντι του δολαρίου. Η UBS πιστεύει πως η ζήτηση για το δολάριο θα αυξηθεί το 2012, καθώς τα προβλήματα στην Ευρωζώνη θα βαθαίνουν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης