Τα παρκαρισμένα - αδρανή κεφάλαια μέγα πρόβλημα στην Ευρώπη

Η οικονομική κρίση γίνεται χειρότερη στην Ευρώπη γιατί λόγω της ύφεσης οι ιδιώτες προτιμούν να "παρκάρουν" τα κεφάλαιά τους παρά να τα επενδύσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Έρχεται το σχέδιο Γιούνκερ να πει: Θα κάνουμε δημόσιες επενδύσεις ώσρτε να παρασύρουμε και τα ιδιωτικά κεφάλαια σε αυτές. Σύμφωνα με το σχέδιο θα υπάρξει ένα πακέτο με κεφάλαια 300 δισ. ευρώ που θα πρέπει να διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια σε έργα υποδομών, έρευνας και ανάπτυξης με στόχο να επανακτήσει η ΕΕ την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς.

Ο τίτλος του προγράμματος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα «Invest in Europe» και σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung θα ενταχθούν κεφάλαια που θα προκύψουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως πχ από τα διαρθρωτικά ταμεία, προκειμένου να προσελκύσοτν κεφάλαια ιδιωτών.

«Χρήματα υπάρχουν» ανέφερε στην εφημερίδα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης απλά οι ιδιώτες φοβήθηκαν να τα επενδύσουν».

Απότοκο αυτής της φοβίας είναι ότι υπάρχουν μεγάλα ποσά «παρκαρισμένα» σε ασφαλιστικούς οργανισμούς. Άρα, αρκούν λίγοι δημόσιοι πόροι για να κινητοποιηθούν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης