Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο κινήθηκε κατά το τρέχον έτος η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες, εξοχικές και μη, στην ελληνική αγορά

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο κινήθηκε κατά το τρέχον έτος η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες, εξοχικές και μη, στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα του οίκου Greece Sotheby’s International Realty, αξιοποιώντας δεδομένα των τριών τελευταίων ετών, το επίπεδο της ζήτησης είναι σταθερά ανοδικό κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 τριμήνων.

Μάλιστα, ο όγκος της ζήτησης, δηλαδή η συνολική αξία των ακινήτων για τα οποία εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον, υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μόλις δύο χρόνια και διαμορφώθηκε σε 4,2 δισ. ευρώ το φετινό εννεάμηνο, από 1,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι η μέση αξία κάθε αγοραπωλησίας καταγράφει σταθερή ανοδική πορεία, από τα 2,5 εκατ. ευρώ το 2020 σε 2,7 εκατ. ευρώ το 2021 και 2,85 εκατ. ευρώ φέτος.

Από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος, η ανάλυση της Greece Sotheby’s International Realty σημειώνει ότι μία στις πέντε ζητήσεις φέτος προήλθαν από τις ΗΠΑ, ενώ ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα. Από τις τρεις αυτές χώρες προέρχεται το 45% της συνολικής ζήτησης, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Βέλγιο.

Από Αμερικανούς, Βρετανούς, Ελληνες το μεγαλύτερο ενδιαφέρον – Ξεχωρίζουν Κέρκυρα, Μύκονος, νότια προάστια.

Οσον αφορά τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, σημειώνεται ότι η Κέρκυρα και η Μύκονος συγκεντρώνουν το 26,3% της συνολικής ζήτησης, ενώ τα νότια προάστια της Αθήνας συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Ακολουθούν η Πάρος, η Ρόδος και η Τήνος. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, το 2022 μόλις 7,9% των υποδείξεων ακινήτων οδήγησε και στην υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησιών, έναντι 14,3% το 2021. Συνολικά βέβαια ο τελικός αριθμός των συναλλαγών φέτος παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s, Σάββας Σαββαΐδης, «είναι γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο και παρά το ιστορικά υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για τα ακίνητα πολυτελείας στην Ελλάδα, καταγράφεται σημαντική κάμψη της αποφασιστικότητας των ενδιαφερομένων αγοραστών να κλείσουν συμφωνίες αγοράς ακινήτων.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα της διεθνούς γεωπολιτικής σκηνής σε συνδυασμό με την ανησυχία για τη διάρκεια και το βάθος της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει πλήξει, μεταξύ άλλων, το κλίμα ευφορίας και θετικής αγοραστικής διάθεσης για ακίνητα πολυτελείας παγκοσμίως. Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιποι ανταγωνιστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο, ακολουθεί τη διεθνή τάση. Είναι μια νέα κατάσταση την οποία παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Ενδεχομένως να δούμε διόρθωση στις τιμές κάποιων ακινήτων».

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει ουσιαστικά την απροθυμία των πωλητών να ολοκληρώσουν συναλλαγές και να διαθέσουν νέα ακίνητα στην αγορά, την απουσία πραγματικά ιδιαίτερων ακινήτων έπειτα από μια περίοδο έντονης κινητικότητας, τη διστακτικότητα των ανθρώπων πολύ υψηλής οικονομικής στάθμης να προχωρήσουν σε συναλλαγές μέσα σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής και μακροοικονομικής αστάθειας και τη συγκρατημένη διάθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Νότια Ευρώπη να χρηματοδοτήσει σχετικές αγορές.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης