Πτώση στις κινεζικές εξαγωγές: Ο «δράκος» νιώθει τον πόνο των άλλων

Κόντρα στις προσδοκίες για αύξηση, οι εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν ελαφρά τον Οκτώβριο, με την αξία των αγαθών που πωλήθηκαν σε ΗΠΑ και Ε.Ε. να καταγράφει πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κίνας.

Είναι η πρώτη ισχυρή ένδειξη πως ο «πόνος» των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών από τον εκρηκτικό πληθωρισμό και τις ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων γίνεται αισθητός πια και στον «δράκο» της Ασίας.

Οι κινεζικές εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 0,3% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, έναντι προβλέψεων σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters για αύξησή τους κατά 4,3%.

Η πτώση συνιστά ραγδαία αλλαγή του σκηνικού σε σχέση με τον Σεπτέμβριο όταν οι εξαγωγές έκαναν άλμα 5,7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και είναι η πρώτη από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv Eikon.

Οι εισαγωγές τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 0,7% σε όρους δολαρίων και ήταν επίσης κατώτερες των προβλέψεων για οριακή αύξησή τους κατά 0,1% ύστερα από αύξηση 0,3% τον Σεπτέμβριο.

Οι εξαγωγές της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 9%, ενώ πτωτική ήταν η πορεία τους και προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο εκείνες προς τις άλλες χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας έκαναν «άλμα» 20%.

Παγκοσμίως οι εξαγωγές κινεζικών οικιακών συσκευών συρρικνώθηκαν κατά περισσότερο από 20%,  εκείνες των παιχνιδιών υποχώρησαν κατά σχεδόν 18% και των υποδημάτων κατά σχεδόν 11%.

Από την άλλη οι εξαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων πάτησαν γκάζι, αυξημένες κατά 60% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, στα 352.000 οχήματα.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ του άνθρακα ήταν αυξημένες κατά 8%. Ωστόσο οι εισαγωγές φυσικού αερίου ήταν μειωμένες κατά σχεδόν 19%.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η Barclays υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας την επόμενη χρονιά, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η πτώση της ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. θα οδηγήσει σε πτώση τουλάχιστον 2% τις εξαγωγές της χώρας.

Οι πιθανότητες ύφεσης σε Ευρώπη και Αμερική έχουν αυξηθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες. Πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν πρόσφατα προβεί σε απολύσεις και άλλα μέτρα μείωσης δαπανών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης