Πάνω από το 2019 ο τουρισμός στην Ελλάδα - Γλυτώνει την ύφεση

Τουρισμός: Οι χώρες του Νότου είναι εκείνες που ωφελούνται περισσότερο. Η BofA σημειώνει ότι η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη πάνω από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους προορισμούς της Μεσογείου.

Μάλιστα ο τουρισμός είναι το μοναδικό φωτεινό σημείο για την ευρωπαϊκή οικονομία αυτή τη στιγμή και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αναλυτές της Bank of America δεν περιμένουν ύφεση, σύμφωνα με σημερινή ανάλυση του οίκου. 

Η βραχυπρόθεσμη ώθηση από τον τουρισμό, εφόσον δεν υπάρξουν νέα σοκ, αναμένεται να κρατήσει την Ευρωζώνη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης –έστω και οριακά- για το καλοκαίρι.

Τα καθημερινά στοιχεία των πτήσεων που συγκεντρώνει η Bank of America δείχνουν ότι η κίνηση στην Ελλάδα είναι ήδη πάνω από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, στην Πορτογαλία είναι περίπου στα επίπεδα του 2019, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία είναι περίπου 10% χαμηλότερα.

«Αυτά τα νούμερα είναι σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά και τα συνολικά στοιχεία για την κίνηση κατά πάσα πιθανότητα εμφανίζουν μία στρέβλωση (προς τα κάτω) λόγω της πιο αργής ανάκαμψης στα επαγγελματικά ταξίδια», εξηγούν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Bank of America περιμένει ανάπτυξη 3% φέτος και 1,8% το 2023 στην Ελλάδα, με τον πληθωρισμό στο 7,2% και 2,8% αντίστοιχα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης