Οι Τράπεζες θα ξεσκονίσουν 2.000.000 δανειολήπτες κόκκινων δανείων - Τι θα προτείνουν μετά

Επιστολές - προσκλήσεις σε 2.000.000 δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση θα στείλουν οι συστημικές Τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε μια προσπάθεια να διαχωριστούν αυτοί που μπορούν να ρυθμίσουν από αυτούς που δεν μπορούν.

Κρίσιμη θα είναι η συμπεριφορά των δανειοληπτών που θα πρέπει να απαντούν αμέσως σε κάθε άιτημα της Τράπεζας ώστε να έχουν "την καλύτερη δυνατή μεταχείριση από την Τράπεζα" αλλά και να αποσαφηνιστεί με ακρίβεια η πραγματική οικονομική του θέση.

Αν ο δανειολήπτης επιδείξει συνεργάσιμη συμπεριφορά, η τράπεζα οφείλει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή να συγκεντρώσει τις αναγκαίες οικονομικές πληροφορίες για τον οφειλέτη, να αξιολογήσει την οικονομική του κατάσταση και να προτείνει αιτιολογημένα και εγγράφως την κατάλληλη λύση για τη ρύθμιση ή την οριστική διευθέτηση της οφειλής.

Λϋσεις θεωρούνται η ρύθμιση του δανείου με καταβολή μικρότερης δόσης, η πληρωμή μόνο τόκων, το πάγωμα της οφειλής, ή η διαγραφή μέρους του δανείου, αλλά και λύσεις όπως η εθελοντική παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα ή η μετατροπή του δανείου σε χρηματοδοτική μίσθωση και η δυνατότητα του δανειολήπτη να μείνει στο ακίνητο έναντι ενοικίου, κ.ά.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται όσοι έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869, γνωστό ως νόμο Κατσέλη, αλλά και όσοι επαγγελματίες ή μικροεπιχειρηματίες κάνουν χρήση του πρόσφατου νόμου 4307, που επιτρέπει τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης