Μίνι κραχ για τη στερλίνα - Στο 60% οι πιθανότητες απόλυτης ισοτιμίας με το δολάριο

Με την κυβέρνηση της Λιζ Τρας να προωθεί τις μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις από τη δεκαετία του 1970 και ένα εξαιρετικά δαπανηρό σχέδιο τόνωσης της βρετανικής οικονομίας, η στερλίνα βίωσε σήμερα ένα μίνι κραχ.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε στο 1,0350 δολάριο και τα στοιχήματα για περαιτέρω πτώση του έχουν πάρει φωτιά. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι πιθανότητες να διολισθήσει η στερλίνα σε απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου έχουν ανέβει πλέον στο 60% από το 32% μόλις την περασμένη Παρασκευή. 

Οι αγορές προετοιμάζονται για εξαιρετικά έντονη αστάθεια με τον δείκτη μεταβλητότητας στερλίνας - δολαρίου να κάνει άλμα 4,3% στο 20,05%. Ο δείκτης είναι πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του 20,62% στο οποίο είχε σκαρφαλώσει το 2020 εν μέσω των σκληρών lockdown της πανδημίας.

Να σημειώσουμε ότι η στερλίνα ήταν ήδη υπό πίεση μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο μόνο κατά 50 μονάδες βάσης, αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed των ΗΠΑ, που έχει προβεί σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να υπερβεί το 10%, ενώ το καταναλωτικό κλίμα είναι σε ιστορικό χαμηλό και η δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες είναι σε τροχιά συρρίκνωσης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης