Κάρολαϊν Έλισον: Η γυναίκα πίσω από την κατάρρευση του FTX

Πριν από μερικές ημέρες, το FTX, το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο, κατέρρευσε.

Πιο συγκεκριμένα, η – άλλοτε – ισχυρή αυτοκρατορία crypto, που είχε δημιουργήσει ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, έφτασε στο σημείο, να χρωστάει τουλάχιστον, 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα, αναγκάστηκε να υποβάλει αίτημα χρεοκοπίας, προκαλώντας «σοβαρούς τριγμούς» στην παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση στον κόσμο των crypto. Όλα ξεκίνησαν, στις αρχές Νοεμβρίου, όταν η γνωστή εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με προβλήματα ρευστότητας. Μέσα σε λίγες ημέρες, από την κατάρρευση της FTX, της αυτοκρατορίας του «έκπτωτου αγγέλου» του κλάδου, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο «SBF» όπως, χαρακτηριστικά ονομάζεται, έχασε το 94% της προσωπικής του περιουσίας ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε ο δισεκατομμυριούχος Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ήταν η Alameda, την οποία ο ίδιος χαρακτήριζε ως «την πιο σύγχρονη επενδυτική εταιρεία κρυπτονομισμάτων στον κόσμο». Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, ο SBF αποφάσισε να απομακρυνθεί για λίγο, από την εταιρεία του προκειμένου να επικεντρωθεί στην ταχέως αναπτυσσόμενη FTX. 

Η νεαρή Κάρολαϊν Έλισον, ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Alameda, της επενδυτικής εταιρείας στην οποία, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, μεταφέρθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά από πελάτες της FTX εν αγνοία τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά στοιχήματα. Στον απόηχο των αποκαλύψεων, οι δύο εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών. 

Έκτοτε, το όνομά της Κάρολαϊν Έλισον φιγουράρει καθημερινά, στα διεθνή ταμπλόιντ. Ωστόσο, τα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα της είναι περιορισμένα. Φωτογραφίες αλλά και προσωπικές πληροφορίες της νεαρής «εξαφανίστηκαν» από το διαδίκτυο, λίγο αφότου ήρθαν στο φως οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Έλισον ήταν εκείνη η οποία ανέλαβε να ενημερώσει τους υπαλλήλους της Alameda αναφορικά με την κατάστασή της, ότι δηλαδή, η εταιρεία βρίσκεται στο «χείλος» του γκρεμού. 

Παρά το νεαρό της ηλικίας της καθώς είναι μόλις, 28 ετών, από τη στιγμή που ο SBF την είχε χρίσει επικεφαλής της εταιρείας έναν χρόνο νωρίτερα, η Έλισον δεν είχε πολλές επιλογές, παρά να επωμιστεί το συγκεκριμένο βάρος.

Μέσω βιντεοκλήσης απευθύνθηκε σε όλους τους εργαζομένους. Τους αποκάλυψε, όχι μόνο τις δυσκολίες ρευστότητας, αλλά και το γεγονός ότι η ίδια ήταν ενήμερη για τη μεταφορά των χρημάτων πελατών της FTX στην Alameda.

Ζήτησε συγγνώμη για τις αστοχίες της και για το γεγονός ότι τους απογοήτευσε. Την επόμενη μέρα, δεκάδες υπάλληλοι παραιτήθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, ενώ πελάτες απέσυραν ταχύτατα τα κεφάλαιά τους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης