Η Apple και πέντε εκδότες μηνύθηκαν για παραφούσκωμα τιμών των ηλεκτρονικών βιβλίων

To Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την Apple και πέντε εκ των μεγαλυτέρων εκδοτικών οίκων του κόσμου υποστηρίζοντας ότι συγκρότησαν καρτέλ για να ανεβάσουν τις τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων και ότι η παράνομη αυτή συμφωνία τους κόστισε στους καταναλωτές «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια». Η χειραγώγηση των τιμών γινόταν, κατά το κατηγορητήριο, στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple, το iTunes. 

Οι πέντε εκδοτικοί οίκοι που κατηγορούνται από την αμερικανική κυβέρνηση ότι συμμετείχαν με την Apple στο καρτέλ είναι η Hachette Book Group, θυγατρική της γαλλικής Lagardere, η HarperCollins, που ανήκει στη News Corp του μεγαλοεκδότηΡούπερτ Μέρντοκ, η Holdzbrinck, μητρική των εκδόσεων Macmillan, η Simon & Schuster, θυγατρική του αμερικανικού τηλεοπτικού ομίλου CBS και οι περίφημες εκδόσεις Penguin, που κυριαρχούν στο χώρο των αγγλόφωνων εκπαιδευτικών βιβλίων και έχουν επανειλημμένως κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για χειραγώγηση της συγκεκριμένης αγοράς στην Ευρώπη. Οι εκδόσεις Penguin ανήκουν στον βρετανικό όμιλο Pearson, που εκδίδει μεταξύ άλλων και την οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Η μήνυση, που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι ανώτατα στελέχη της Apple και των εκδοτικών οίκων κατέληξαν στη συμφωνία παραφουσκώματος των τιμών των ηλεκτρονικών βιβλίων (ως γνωστόν τα iPad της Αpple έχουν δώσει τεράστια ώθηση στον κλάδο αυτό) με σκοπό να απαντήσουν στην «πρόκληση» του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου Amazon να καθιερώσει ως ανώτατη τιμή πώλησης των ηλεκτρονικών βιβλίων τα 9,99 δολάρια. Στο κατηγορητήριο η Amazon, πάντως, δεν αναφέρεται.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης