Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη στο μνημόνιο και δέσμια των στόχων που έχει συμφωνήσει ότι θα πρέπει να επιτύχει. Αν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, τότε θα πρέπει να λαμβάνονται νέα εισπρακτικά μέτρα. Πιο συγκεκριμένα η τρόικα κατά τον έλεγχο του Ιουνίου θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το τρέχον έτος, αν τα στοιχεία δείξουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι βαθύτερη από το 4,7% που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.
Η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% όχι το 2014 αλλά έναν χρόνο αργότερα). Και αυτό με το σκεπτικό πως, αν χαλαρώσει το πρόγραμμα, θα είναι πιο εύκολο να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η τρόικα θα έλθει μεταξύ 15 και 21 Μαΐου για μία πρώτη επαφή με το νέο οικονομικό επιτελείο και θα επανέλθει τον Ιούνιο για τον έλεγχο του Μνημονίου και την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.
Στο μεταξύ η αναμενόμενη εκλογή Ολάντ θα συμβάλλει δυναμικά σε μια αλλαγή πολιτικής συνολικά στην ευρωζώνη. Ο Γάλλος σοσιαλιστής που είναι το φαβορί για την Προεδρία στη χώρα του, έχει ήδη ταχθεί υπέρ της ανακούφισης της Ελλάδας, αλλά και της έκδοσης ευρωομολόγων που θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της λιτότητας στις χώρες της ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από τη γαλλική πρωτεύουσα, ο Ολάντ δεσμεύεται πως, εάν εκλεγεί πρόεδρος (πράγμα σχεδόν βέβαιο βάσει των δημοσκοπήσεων), την αμέσως επόμενη ημέρα της εκλογής του θα στείλει σε όλους του Ευρωπαίους ηγέτες μια επιστολή-τελεσίγραφο, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι τέσσερις βασικοί άξονες του οράματός του για επιστροφή της δοκιμαζόμενης Γηραιάς Ηπείρου σε τροχιά ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σοσιαλιστής προτείνει: τη δημιουργία ευρωομολόγων, την αποδέσμευση περισσότερων κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την καλύτερη λειτουργία-εκμετάλλευση των «δομικών» ευρωπαϊκών κεφαλαίων.
Για τα ευρωομόλογα ο Γάλλος ηγέτης τα πρότεινε «όχι για να αμοιβαιοποιηθεί το ευρωπαϊκό χρέος, αλλά για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα υποδομών, επενδύσεων και ενίσχυσης της απασχόλησης», ενώ με ακριβώς τον ίδιο στόχο κατά νου, προτάθηκε και η αποδέσμευση περισσότερων κεφαλαίων από την ΕΤΕ.