Αποκάλυψη-σοκ από τον υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης Παπαδήμου κ. Καψή στο δελτίο ειδήσεων του Mega. Ο κ. Καψής διευκρίνησε ότι η τρόικα το μόνο που έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να παρθούν μέτρα υπέρ της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Και προσέθεσε ότι "δεν είχε αντίρρηση να μπουν στο τραπέζι και οι περικοπές δώρων και μισθών", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προτάσεις αυτές έγιναν από την κυβέρνηση ως μια από τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας!
Κατά τον κ. Καψή, πέραν των περικοπών του βασικού μισθού και της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, άλλες ενέργειες που προωθεί η κυβέρνηση για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα είναι, το ΕΣΠΑ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η μείωση της γραφειοκρατίας κ.α.
Πάντως ήταν εντυπωσιακό το εξής: Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καψής ήταν σαφής πως η τρόικα απλώς ενέκρινε τις περικοπές των μισθών, οι δημοσιογράφοι του Mega άφησαν αυτό το θέμα ασχολίαστο!
Όπως είπε ο κ. Καψής, οι μειώσεις μισθών δεν μπορεί να είναι οριζόντιες αλλά ανά κλάδο και έφερε το παράδειγμα των ΜΜΕ. "Όλα τα Μέσα, μηδενός εξαιρουμένου, μειώνουν τους μισθούς για να διασώσουν θέσεις εργασίας", είπε. "Αυτό θα πρέπει να γίνει ανά κλάδο γιατί κάποιοι κλάδοι αντέχουν να πληρώνουν, κάποιοι, όχι" συμπλήρωσε. Ουσιαστικά ο κ. Καψής αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να καταργηθεί η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και να ισχύσουν συμβάσεις ανά κλάδο ή ακόμα καλύτερα ανά επιχείρηση! Μάλιστα όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους ότι οι λύσεις είναι δύο, ή συνεννόηση εργοδοτών-εργαζομένων, ή νόμος του κράτους που θα επιβάλει με το ζόρι τις περικοπές επανέλαβε: "Σας λέγω ότι υπάρχει και τρίτη λύση" εννοώντας τις συμβάσεις ανά κλάδο ή ανά επιχείρηση.
Τέλος ο κ. Καψής είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει στις διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Πάντως ακόμα και οι εργοδότες παραδέχονται ότι η μείωση των κατώτατων μισθών δεν έχει να προσφέρει κάτι στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προιόντων, αφού οι σημερινοί κατώτατοι μισθοί περιορίζονται στο 15% των εργαζομένων της χώρας.
Η Ελλάδα από πλευράς ανταγωνιστικότητας μισθών είναι τελευταία στην Ευρώπη και 126η σε 142 στον κόσμο.