Η Λιθουανία από αύριο το 19ο μέλος της Ευρωζώνης

Η Λιθουανία θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το 19o  μέλος της Ευρωζώνης.Σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάτζιους υποστηρίζει ότι παρά τις αναταράξεις «το ευρώ έχει δείξει ότι είναι ανθεκτικό έναντι εξωτερικών σοκ αλλά και εσωτερικών εντάσεων.

Ωστόσο, και παρά τις διαβεβαιώσεις, το 50% των Λιθουανών έχει επιφυλάξεις για την ορθότητα της υιοθέτησης του κοινού νομίσματος. Πάντως, ο Ριμάντας Σάτζιους αισιοδοξεί ότι η δυσπιστία των πολιτών έναντι του ευρώ δεν θα αργήσει να καμφθεί:«Μόλις το μισό του πληθυσμού στη Λιθουανία πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι το ευρώ φέρνει πλεονεκτήματα. Αλλά είδαμε ότι στη γειτονική μας Εσθονία χρειάστηκαν δύο χρόνια για να επιδοκιμάσει το ευρώ το 85% του πληθυσμού. Πιστεύω ότι και εμείς θα χρειαστούμε δύο χρόνια μέχρι να αυξηθεί εξίσου το ποσοστό επιδοκιμασίας του ευρώ.

 Τέλος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Λιθουανία μετά την ένταξη της στην ΕΕ το 2004, θα διευρύνει από αύριο ακόμη περισσότερο και την «οικογένεια» του ευρώ. Ωστόσο, ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 3,45 Λίτας(τωρινό νόμισμα Λιθουανίας), με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να έχει οριστεί στη σημερινή τιμή πριν από 12 χρόνια. 



 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης