Η ΛΑΡΚΟ οδεύει προς οριστική λύση με τους συνδικαλιστές να ψάχνουν να βρουν αιτίες ... εξέγερσης

 Παρατάθηκαν έως τα μέσα Ιουλίου 2023 οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν απολυθεί από τον Ειδικό Διαχειριστή΄πήραν τις αποζημιώσεις τους (23 εκ. ευρώ)  και  έχουν επαναπροσληφθεί με ολιγόμηνες συμβάσεις, που ανανεώνονται συνεχώς χρονικά. Επίσης, και το καθεστώς ειδικής διαχείρισης θα παραταθεί έως τότε.

Κανένας υπάλληλος δεν θα μείνει χωρίς δουλειά σύμφωνα με τον σχεδιασμό ενώ για να αναστραφεί η πολυετής απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και για να αποκτήσει η επιχείρηση ξανά αναπτυξιακή δυναμική, η νέα ιδιοκτησία θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 500 εκ. ευρώ, δηλαδή να φτάσουν σε έως και 100πλάσιο ύψος από τα περίπου 5 εκατ. ευρώ με τα οποία πήραν τη βιομηχανία, η οποία έχει σταματήσει τη λειτουργία της από το περασμένο Ιούλιο, καθώς οι πωλήσεις δεν κάλυπταν τα λειτουργικά της κόστη.

Ωστόσο την ώρα που η κυβέρνηση διασώζει την ΛΑΡΚΟ και τις θέσεις εργασίας τα Συνδικάτα δηλώνουν ότι η κυβέρνηση πούλησε τη ΛΑΡΚΟ για 6 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή θεωρήθηκε «συμφέρουσα τιμή» για το ελληνικό δημόσιο, τον ελληνικό λαό και τις μελλοντικές γενιές, 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων γης, 3 ορυχείων, 2 λιμανιών, ενός λιγνιτορυχείου, του εργοστασίου της Λάρυμνας και 2 οικισμών, χώρια τα τεράστια αποθέματα ορυκτών.

Ο Δημήτρης Καραμοίρης δηλώνει: "Οι εργαζόμενοι λάβαμε παράταση πεντέμιση μηνών έως τις 15 Ιουλίου ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικαστικές εκκρεμότητες. Μετά μας περιμένει η εργασιακή ανασφάλεια καθώς ο ιδιώτης θα προσλάβει για απασχόληση (και όχι για εργασία!) όποιους και όσους θέλει με όποιους όρους θέλει... Εμάς που βρισκόμαστε κοντά στη σύνταξη μας προορίζουν για το «ταμείο παγκοσμιοποίησης» και τις κοινωφελείς υπηρεσίες των Δήμων. Ήδη έχει ανακοινωθεί η έξωσή μας από τα σπίτια και τον οικισμό..."

Πάντως για την ολοκλήρωση υπογραφής των σχετικών συμβάσεων απαιτείται στη συνέχεια η γνωμοδότηση επί της σύμβασης μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να ακολουθήσει η κύρωση της υπογραφείσας σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων. Δηλαδή χάνεται διαρκως χρόνος.

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΟΣΤΟΣ

 
Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ υπό κρατική διαχείριση υπολογίζεται πως για την περίοδο 1989-2019 έχει κοστίσει στους έλληνες φορολογούμενους το ποσό των 5,77 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2015»: Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών με τίτλο: «Κρατική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ: Πόσο έχει κοστίσει στους έλληνες φορολογούμενους» την οποία υπογράφουν ο Γιώργος Μπήτρος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος, συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Κέντρου Μελετών και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Από το 2008 μέχρι το 2019 η ΛΑΡΚΟ παρουσίασε κέρδη μόνο τρία έτη (2010, 2011, και 2016), και ζημίες τα υπόλοιπα εννέα έτη. Οι σωρευτικές ζημίες της περιόδου ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ.



Στο μεταξύ οι ζημίες μεγαλώνουν: ήδη διανύεται το δεύτερο εξάμηνο υποχρέωσης καταβολής από την Ελληνική Δημοκρατία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματικής ποινής ύψους 4,4 εκατ. (ανά εξάμηνο καθυστέρησης), καθώς και κατ’ αποκοπήν ποσού ύψους 5,5 εκατ., περί μη συμμόρφωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας ως προς την εφαρμογή σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014 περί ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης