Η ΛΑΡΚΟ κόστισε 5,77 δισ. ευρώ στους φορολογουμένους

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ υπό κρατική διαχείριση υπολογίζεται πως για την περίοδο 1989-2019 έχει κοστίσει στους Ελληνες και στις Ελληνίδες φορολογούμενους το ποσό των 5,77 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2015.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) για το ζήτημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το 2020 η ΛΑΡΚΟ χρωστούσε περίπου 480 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυρίως προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς (ΔΕΚΟ).

Από το 2008 έως το 2019 η ΛΑΡΚΟ παρουσίασε κέρδη μόνο για τρία έτη (2010, 2011, και 2016) και ζημίες για τα υπόλοιπα εννέα έτη, ενώ οι σωρευτικές ζημίες της περιόδου ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, Γιώργος Μπήτρος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Κωνσταντίνος Σαραβάκος, συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν το ελληνικό Δημόσιο δεν προβεί εντός της επόμενης πενταετίας στην ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων της περιόδου 2008-2011 από τη ΛΑΡΚΟ, τότε θα υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό των 65,7 εκατ. ευρώ ως συνολικό πρόστιμο, ενώ για κάθε εξάμηνο μη ανάκτησης θα προστίθενται στο ποσό αυτό 5,5 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε τέθηκε σε ειδική διαχείριση η επιχείρηση και με διαγωνισμούς που πραγματοποίησε αφενός ο ειδικός διαχειριστής και αφετέρου το ΤΑΙΠΕΔ τη ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία της αναλαμβάνει η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings.

Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η ειδική διαχείριση, που από κοινού διέθεσαν προς ενοικίαση και πώληση αντίστοιχα τα περιουσιακά στοιχεία και τα μεταλλευτικά και άλλα δικαιώματα της ΛΑΡΚΟ, κατακύρωσαν το προηγούμενο διάστημα τους διαγωνισμούς στην κοινοπραξία.

Ωστόσο η ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου τόσο λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Ελεγκτικό Συνέδριο, κύρωση της υπογραφείσας σύμβασης από τη Βουλή) όσο και εξαιτίας των εκλογών.

Να σημειωθεί ότι μετά την απόλυση και αποζημίωση πέρυσι των 1.050 εργαζομένων της εταιρείας από την ειδική διαχείριση, παραμένουν στη ΛΑΡΚΟ (η οποία σημειώνεται δεν έχει πλέον παραγωγική δραστηριότητα) περίπου 900 εξ αυτών ως συμβασιούχοι που απασχολούνται για βραχυπρόθεσμα διαστήματα και πληρώνονται από την ειδική διαχείριση, που χρηματοδοτείται για τον σκοπό αυτό από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης