Από τα μέσα του 2011 έγινε γνωστό ότι τα ελληνικά ομόλογα θα "κουρευτούν". Τον Ιούνιο συμφώνησαν για "κούρεμα" 21%, τον Οκτώβριο για 50%. Παρά την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ το νόμο που υποχρέωνε τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), να καταθέτουν υποχρεωτικά τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και να ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ αυτομάτως σε ομόλογα δημοσίου.
Η κυβέρνηση μπορούσε με μια απλή νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή να καταργήσει αυτή την υποχρέωση και κάθε ΝΠΔΔ, να καταθέτει εφ΄εξής τα διαθέσιμα χρήματα του, σε όποια Τράπεζα ήθελε. Η ρύθμιση αυτή δεν έγινε ποτέ. Γιατί; Μα για να υφαρπάξει η κυβέρνηση τις μετά το "κούρεμα", διαφορές. Φανταστείτε ένα ΑΕΙ να καταθέτει αρχές Μαρτίου 10 εκατ. ευρώ μετρητά στην ΤτΕ και δυο εβδομάδες μετά να μαθαίνει ότι έχει πλέον μόνο 2,5 εκατ. ευρώ. Πού πήγαν τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ; Είναι στα ταμεία της ΤτΕ και ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο! Και πώς θα τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση; ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΑΕΙ ως... επιχορήγηση του 2012!
Το σύνολο των χρημάτων που υπεξαίρεσε το Δημόσιο από τα ΑΕΙ, νοσοκομεία, Ταμεία κ.α. φτάνει στα 15 δισ. ευρώ. Ο κ. Λοβέρδος βάφτισε το όλο εγχείρημα "λογιστικό ζήτημα", λέγοντας ότι δεν χάθηκε τίποτε και πως το Δημόσιο "θα τα ξαναδώσει πίσω". Πράγματι τα λεφτά δεν χάθηκαν. Μόνο που αντί να είναι στις τσέπες των ΝΠΔΔ, είναι στο Δημόσιο! Και όταν θα τα επιστρέψουν θα τα δώσουν ως υποχρέωση του 2012. Εν ολίγοις τα χρήματα ΧΑΘΗΚΑΝ για τους πρώην κατόχους τους.
Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα χρησιμοποίησε τα λεφτά των Ταμείων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού.