Η κυβέρνηση αναγκάζεται να βάλει χέρι στο "μαξιλάρι"

Η κυβέρνηση βάζει χέρι στο ταμειακό της "μαξιλάρι". Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 403 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Αυτό όμως συνέβη, επειδή τον συγκεκριμένο μήνα εισπράχθηκε το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, 528 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από SMPs και ANFAs 251 251 εκατ. ευρώ, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθούν τον Απρίλιο. Αυξημένα κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν και τα έσοδα του ΠΔΕ. Μειωμένα, είναι, και τα έσοδα του Απριλίου.

Έτσι, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται ότι θα απορροφηθούν 14 από τα 20 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» αυτού για να καλυφθούν οι ανάγκες έως το τέλος Ιουνίου.

 Τα 20 δισ. ευρώ των υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων αποτελούν διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, έσοδα από προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων, καθώς και πρωτογενή πλεονάσματα προηγούμενων ετών. Ως επί το πλείστον, είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν και ένα μέρος τους εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπορικές τράπεζες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης