Η κρίση στην Ελλάδα οδηγεί τους τζίρους του λιανεμπορίου στους λίγους ενώ οι πολλοί καταστρέφονται

Το λιανικό εμπόριο, το 2013 επέστρεψε στην κερδοφορία (για τις Α.Ε. και ΕΠΕ του εμπορίου), με κέρδη προ φόρου ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ύστερα από τριετή περίοδο συσσώρευσης ζημιών. Όμως - απίστευτο -  το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας αυτής προέρχεται από μια μόνο συγκεκριμένη εταιρεία!

Τι αποδεικνύει η παραπάνω αλήθεια; Ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ενέτεινε τις ανισότητες που προϋπήρχαν. Έχουμε εμπόριο δύο ταχυτήτων στην ελληνική αγορά. Οι μεγάλες επιχειρήσεις επιστρέφουν σε αύξηση τζίρου και κερδοφορίας, οι μικρές αντιμετωπίζουν έντονα τον κίνδυνο «λουκέτου» μέχρι το τέλος του 2014 και φυσικά και το 2015.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης είχαν την αναγκαία ρευστότητα έτσι ώστε να συνεχίζουν τη λειτουργία τους και μεγαλώνοντας τα μερίδιά τους στην αγορά, να προβούν στις αναγκαίες επενδύσεις και να γιγαντωθούν.

Οι μικρές αφού εξάντλησαν την όποια ρευστότητα τους, αποκομμένες και από την τραπεζική χρηματοδότηση, είτε κλείνουν είτε εξαγοράζονται από τις μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΣΕΕ που αποκαλύπτει η εφημερίδα "Καθημερινή" και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη, το 2014, το 80% των Α.Ε. και ΕΠΕ εκτιμά ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη, παρέμειναν σταθερά. Αντιθέτως, πάνω από το 60% των μικρότερων επιχειρήσεων (Ο.Ε.-Ε.Ε. και ατομικές) δηλώνει ότι το 2014 συρρικνώθηκαν περαιτέρω οι πωλήσεις τους, με μηδενική κερδοφορία για όλους.

Τέλος είναι βέβαιο ότι πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν το 2015. Ήδη από το 2014, τρεις στις δέκα Α.Ε. και ΕΠΕ και πάνω από το 40% των Ο.Ε.-Ε.Ε. και ατομικών εταιρειών δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Πιθανή την παύση εργασιών εντός του 2014 θεωρεί το 9,3% των Α.Ε. και ΕΠΕ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην περίπτωση των μικρότερων επιχειρήσεων είναι σχεδόν διπλάσιο (17,3%).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης