Εν μέσω ύφεσης που δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια ημερομηνία πρόκληση που πρώτο έφερε στην επικαιρότητα το molonoti.gr: Η 20η Μαρτίου 2012. Τότε η Ελλάδα έχει να πληρώσει ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ. Θα έχει δανειοδοτήσει την χώρα η Ε.Ε.; Το molonoti.gr με βάση έγκυρες πληροφορίες αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πληρώσει το εν λόγω ομόλογο... μόνη της! Για να γίνει αυτό θα πρέπει μέχρι τότε να μην πληρωθούν παρά μόνο μισθοί-συντάξεις. Μάλιστα ίσως εκείνο τον μήνα να καθυστερήσει η πλήρωμή τους. Επί πλέον να βγει στις αγορές για να δανειστεί ένα μέρος του εν λόγω ποσού.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αν καταφέρει να πληρώσει το μεγάλο αυτό ομόλογο, θα κερδίσει την εκτίμηση των δανειστών της και της τρόικας, ενώ θα κερδίσει πρόσθετο διαπραγματευτικό χρόνο. Επιπλέον αυτά τα χρήματα όταν το νέο δάνειο της Ε.Ε. καταβληθεί εμμέσως θα "επιστραφούν". Ωστόσο η συγκέντρωση αυτού του ποσού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Γι αυτό και η πρώτη προτεραιότητα τελικά είναι η γρήγορη σύναψη συμφωνίας με την τρόικα.
Οι "τροϊκανοί", έρχονται στην Ελλάδα αποφασισμένοι να τελειώνουν με το τρίπτυχο "απολύσεις Δημασίου-έσοδα-ανάπτυξη (κυρίως μέσω ΕΣΠΑ)". Η τελική τους επιθυμία είναι να οριστικοποιηθούν όλες οι επί μέρους συμφωνίες και να εγκριθούν τα νέα δάνεια που πάντως θα καταβληθούν τμηματικά ώστε να ελέγχεται η πορεία των συμφωνηθέντων.
Η τρόικα ζητεί αναλυτικά στοιχεία για κάθε τομέα και κυρίως για το Δημόσιο για το οποίο πιστεύει ότι είναι καταστροφικό "αφού στις δαπάνες λειτουργίας του και στον γιγαντισμό του χάνονται αδικαιολόγητα τεράστια ποσά". Στόχος είναι μέχρι το 2015 να φύγουν από το δημόσιο 150.000 υπάλληλοι. Περίπου 120.000 λόγω συνταξιοδότησης και άλλες 30.000 με απ΄ευθείας απολύσεις.
Σε καθε περίπτωση πάντως,για να πληρωθεί το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ δεν πρέπει να μας έχει "εγκαταλείψει" η Ε.Ε. Γιατί τότε η πληρωμή του δεν σημαίνει τίποτε...