Η Ελλάδα θα είναι στους κερδισμένους του τουρισμού το 2021

Ο τουρισμός επιστρέφει και η Ελλάδα θα είναι από τους μεγάλους νικητές, εκτιμά η Bank of America σε νέα έκθεσή της, όπου προτρέπει τον κόσμο να αρχίσει να κάνει τις κρατήσεις του για τις καλοκαιρινές διακοπές και τους επενδυτές να εξετάσουν τις μετοχές που θα επωφεληθούν από αυτό το ριμπάουντ.

H BofA αναφέρει ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και πέρυσι «χτυπήθηκε» έντονα, με τις αφίξεις τουριστών να μειώνονται κατά 76,5% σε ετήσια βάση, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ελληνικά ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα μειώθηκε κατά 72% σε σύγκριση με το 2019 (έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε., 52%).

Οι διανυκτερεύσεις από ξένους επισκέπτες μειώθηκαν κατά 77,5%, ενώ οι διανυκτερεύσεις από εγχώριους τουρίστες περιορίστηκαν κατά 48,5%. Φέτος εκτιμά ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα θα επωφεληθεί από την πρόοδο στην εκστρατεία εμβολιασμού και το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων καθώς και των διασυνοριακών ταξιδιών.  

Από το σύνολο των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2018/2019, το 56,5% ήταν από χώρες της Ε.Ε. (εκ των οποίων το 35% από την Ευρωζώνη), ενώ το 43,5% από άλλες χώρες. Δεδομένου του βραδύτερου ρυθμού εμβολιασμού στην ηπειρωτική Ε.Ε. έναντι άλλων περιοχών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ), σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι οι αυξήσεις των τουριστικών ροών από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι περιορισμένες.

Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις ώστε να προσελκύσει τουρισμό φέτος. Υπέγραψε π.χ. συμφωνία με το Ισραήλ, επιτρέποντας σε όποιον έχει εμβολιαστεί να κυκλοφορεί ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, διασφαλίζει ότι οι κάτοικοι των μικρών νησιών θα εμβολιαστούν εγκαίρως, έτσι ώστε αυτοί οι προορισμοί να μπορούν να χαρακτηρίζονται «COVID-free».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης