Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγεί στις αγορές: Συζητούν χρηματοδότηση 20 δισ και "κούρεμα"

Η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα απέτυχε. Έτσι η επικείμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να λειτουργεί υπέρ της Ελλάδας. Όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» πληθαίνουν οι φωνές στην Επιτροπή που ζητούν νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στην Κομισιόν, γράφει η εφημερίδα, θεωρούν το «κούρεμα» «αναπόφευκτο, επειδή η χώρα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τέτοιο υψηλό χρέος».

Διαφωνίες υπάρχουν σχετικά με το πότε πρέπει να γίνει το εγχείρημα: Ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει και εντός του 2015, άλλοι «ότι θα πρέπει να γίνει σε μερικά χρόνια, όταν δεν θα υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να ζητήσουν παρόμοιο „κούρεμα“ και άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση». Σχετικά με το μέγεθος του «hair cut», ο λόγος είναι για το ένα τρίτο, ή και το μισό του συνολικού χρέους.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΕΤΥΧΕ

Οι Βρυξέλλες, θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σε «ορατό χρονικό διάστημα» στις χρηματιστηριακές αγορές. Έτσι παραδέχονται ότι οι Σαμαράς - Βενιζέλος ότα μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές έλεγαν ψέματα για εσωτερική κατανάλωση.

Θεωρούν λοιπόν, ότι η σχεδιαζόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014 «δεν έχει κανένα νόημα. Θα χαραμιζόταν αμέσως και θα έχανε τη σημασία της ως προληπτικό μέτρο ». Γι αυτό και σχεδιάζουν να παρατείνουν το τρέχον (δεύτερο) πρόγραμμα και πέρα από τον προσεχή Φεβρουάριο και να το αντικαταστήσουν ενδεχομένως αργότερα με ένα τρίτο ύψους 20 δισ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης