Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει ομόλογο 450 εκατ. ευρώ σε κερδοσκόπους;

ελληνικό ομόλογο

Κερδοσκόποι αγόρασαν ελληνικά ομόλογα ύψους 450 εκατ. ευρώ σε εξευτελιστικές τιμές. Εν συνεχεία αρνήθηκαν να ενταχθούν στο PSI ("κούρεμα"). Το ομόλογο αυτό λήγει 15 Μαϊου. Θα πληρωθεί ή όχι; Η απόφαση για το εάν θα πληρωθεί ή όχι πρέπει να ληφθεί άμεσα με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος αυτής της απόφασης.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 του μήνα θα συνεδριάσουν Eurogroup και EcoFin. Οπως προκύπτει από παλαιότερες δηλώσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ, είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι εταίροι να παράσχουν κάλυψη στην Ελλάδα ώστε να μην πληρώσει τον συγκεκριμένο τίτλο.

Ενδεχόμενη μη πληρωμή του ομολόγου, το οποίο υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο, θα συνιστά χρεοκοπία επί του συγκεκριμένου τίτλου και έναρξη ενός κύκλου δικαστικών προσφυγών κατά του ελληνικού Δημοσίου. Στο εν λόγω ομόλογο φέρονται να είναι τοποθετημένα επιθετικά κερδοσκοπικά hedge funds που αγόρασαν τους συγκεκριμένους τίτλους σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και αρνήθηκαν να ενταχθούν στο PSI προσδοκώντας οφέλη, όπως είχαν πράξει και σε άλλες περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων κρατικού χρέους στις χώρες της Λατινικής Αμερικ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης