Ελλάδα (και Γαλλία) ξεκινούν έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Γεωφυσικές έρευνες στα θαλάσσια μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021 η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την ενημέρωση στελεχών της προς την Περιφέρεια Κρήτης. Οπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, η ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (16/9) μέσω τηλεδιάσκεψης, με τα στελέχη της κοινοπραξίας να σημειώνουν ότι οι γεωφυσικές έρευνες στα δύο μπλοκ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν τους πρώτους δύο μήνες του επόμενου έτους.

Η χειμερινή περίοδος θεωρείται προτιμότερη για τη διεξαγωγή των ερευνών, διότι επηρεάζονται λιγότερο τα θαλάσσια θηλαστικά, ως προς τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους. Τα δύο θαλάσσια μπλοκ («Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης») έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία μέσα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2017, έπειτα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Οι προς έρευνα περιοχές ανοικτά της Κρήτης καταλαμβάνουν συνολική έκταση περίπου 40.000 τ. χλμ., ενώ οι συμβάσεις παραχώρησής τους κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις συμβάσεις, η ερευνητική φάση θα διαρκέσει οκτώ χρόνια και χωρίζεται σε τρία στάδια, στο τελευταίο από τα οποία προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Στο πρώτο στάδιο προβλέπονται γεωφυσικές μελέτες καθώς και η πρόσκτηση 3.250 χλμ. δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα δύο θαλάσσια μπλοκ.  

Θα ακολουθήσει η πρόσκτηση τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, ενώ κατά την τρίτη φάση προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού). Για την ερευνητική φάση, τα έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ για την υπογραφή της σύμβασης (signature bonus), καθώς και σε 2,5 εκατ. ευρώ ως στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees).

Η περιοχή ανοικτά της Κρήτης θεωρείται ένας αρκετά ελπιδοφόρος «στόχος» για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, καθώς έχει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά με άλλες θαλάσσιες εκτάσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Κύπρος, Ισραήλ), όπου έχουν ήδη ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου βάθους, σύμφωνα με ειδικούς θα πρέπει να εντοπισθούν σημαντικές ποσότητες ορυκτού πλούτου, πάνω από 500 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, για να είναι οικονομικά βιώσιμη η εξόρυξή του.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης