Ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας βλέπει η Le Monde

"Tελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη;", διερωτάται στο άρθρο της η εφημερίδα. «Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας».

Η εκτίμηση της εφημερίδας στηρίζεται στις αποφάσεις του άτυπου Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και κατά το οποίο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν ένα χρόνο παράταση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να επαναφέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και όχι το 2013.

Υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι «Η Πορτογαλία σεβάστηκε στο απόλυτο το πρόγραμμα λιτότητας που της επέβαλαν οι δανειστές της».

Η ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας στην Ε.Ε. χαρακτηρίζεται πάντως ως «πραγματική ρήξη» με τις απόψεις της Αγκελα Μέρκελ, της οποίας πάγια πεποίθηση και πολιτική ήταν ότι τα υπέρογκα χρέη μπορούν να μειωθούν μόνο με αιματηρές περικοπές.

«Ακόμη και η Μέρκελ, από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία ο Μάριο Μόντι και ο Φρανσουά Ολάντ, έδωσε κι αυτή μια ευκαιρία στην ανάπτυξη», τονίζεται στο άρθρο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρόταση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης