Εκτίναξη οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 45,46 δισ. το γ΄ τρίμηνο

Tην εκτίναξη των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε πάνω από 45 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2022 είχε ως αποτέλεσμα η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τα στελέχη του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να εκτιμούν ότι και το κλείσιμο του έτους θα συνοδευθεί με σημαντική αύξηση – και πάλι λόγω ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή βέβαια, η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022, δείχνει μεγάλη αύξηση και στον τομέα των εσόδων, που αγγίζοντας στο 9μηνο το 1,2 δισ. ευρώ, κάνει τα στελέχη του ΕΦΚΑ να πιστεύουν ότι στο τέλος του έτους θα οδηγηθούμε σε εισπράξεις ρεκόρ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό χρέος προς τον ΕΦΚΑ από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 45,46 δισ. ευρώ (έναντι 43,43 δισ. ευρώ τον Ιούνιο), αυξημένο κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Εντός του διαστήματος αυτού βέβαια, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης και συγκεκριμένα από 8% σε 9,25%. Να σημειωθεί ότι από το 2013 και μετά οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ έχουν συνδεθεί με το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ε.Ε.

Στην έκθεση ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι δεν υπήρξε αύξηση των κύριων οφειλών (αντίθετα μειώθηκαν κατά 25,5 εκατ. ευρώ), αλλά μόνο των προσαυξήσεων. Βέβαια, η αύξηση των επιτοκίων δεν επιβαρύνει μόνο τα μη ρυθμισμένα χρέη, αλλά και τα ρυθμισμένα, οδηγώντας σε άνοδο του ύψους των δόσεών τους.

Παρ’ όλα αυτά βέβαια, όπως προκύπτει από την έκθεση του γ΄ τριμήνου, εισπράχθηκαν 421,44 εκατ. ευρώ. Συνολικά, έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν εισπραχθεί 1,22 δισ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη υπερβεί τα αντίστοιχα έσοδα του 2021 (992,84 εκατ. ευρώ).

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης