Διακόπτει τις πιστωτικές εγγυήσεις για εξαγωγές προς την Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση

Έτοιμη να σταματήσει να εκδίδει πιστωτικές εγγυήσεις για εξαγωγές προς την Ελλάδα φέρεται να είναι η γερμανική κυβέρνηση, καθώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές έχουν δείξει ότι είναι έτοιμοι να καλύψουν μόνοι τους τα ρίσκα της μη πληρωμής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Γερμανία ξεκίνησε να προσφέρει τις επονομαζόμενες εγγυήσεις Hermes για επιχειρήσεις που εξάγουν στην Ελλάδα όταν «κορυφώθηκε» η κρίση στην ευρωζώνη, τον Απρίλιο του 2012.

Οι εγγυήσεις προσφέρουν ασφάλεια στους εξαγωγείς και τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε αγορές όπου υπάρχει κίνδυνος μη πληρωμής.

Έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει δει το Reuters, δείχνει ότι η Γερμανία σχεδιάζει να τερματίσει τις εγγυήσεις -οι οποίες στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ κανονικά ισχύουν για χώρες εκτός των «28»- από την 31η Δεκεμβρίου.

Στο έγγραφο, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρει ότι «είναι ένα καλό σημάδι που ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι έτοιμος να καλύψει και πάλι τα ελληνικά ρίσκα. Ως εκ τούτου είναι λογικό και σωστό η γερμανική κυβέρνηση να αποσυρθεί».

Από τον Απρίλιο του 2012 το Βερολίνο έχει παράσχει εγγυήσεις για τιμολόγια ύψους περίπου 560 εκατ. ευρώ Ελλήνων πελατών προς γερμανικές επιχειρήσεις. 

Περίπου 200 γερμανικές εξαγωγικές εταιρείες και 800 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από τις εγγυήσεις αυτές τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης